Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Клуб младих Културног центра

Прича о другачијој деци

Слобода! Комедија! Маштање! Креирање! Пријатељство! Забава! Другарство!
За мање од годину дана чланови Клуба младих КЦ у Шапцу успели су да покрену лавину добрих идеја и енергије. У простору некадашњег Дома омладине, данашњег Културног центра окупља се група средњошколаца и влада креативним свемиром. Окупили су се спонтано, али са намером да креирају другачију, уникатну културну сцену града по својој мери. Али и по мери свих младих који деле слична интересовања, погледе на свет, промишљају и имају став о важним питањима. Клуб није затвореног типа и радо прихватају „појачање“. Важно је да сте своји и поседујете ентузијазам који плени, мало критичког осврта на све(т) није на одмет.

Током протеклих месеци реализовали су две представе, једну у свом простору, а другу на Великој сцени Шабачког позоришта. За прво представљање јавности су одабрали „Како Танујг јавља, ја те волим (вожњу кроз шездесете), након чега се јавила идеја за нешто другачијом темом и представом „Табула раза- деца са маргине“. Премијера је побрала симпатије публике, младих и оних старијих, усмерила рефлектор ка њима.

О плановима, идејама говорили су чланови Клуба младих КЦ.

-Поносна сам на њих као на младе, али зреле људе који одлично промишљају, осећају. Мислим да не схватамо какву децу имамо, сјајна су. Само им треба дати подршку и отворити врата, јер они веома добро знају шта су њихове потребе - рекла је Бранка Тодоровић.


Ко је покретач свега?
Нађа: Недостајало нам је место где бисмо креирале садржаје које волимо! Идеја се родила у јуну протекле године, потпуно спонтано, као и за представу. У то време смо спремале рецитал и „синуло“ нам је зашто не бисмо урадиле праву представу. Тијана је писала сценарио.
Захтевна и осетљива тема, деца на маргини друштва. Насиље, мржња, љубав, адолесценција као осетљив период у животу младог бића.

Тијана: Желели смо да прикажемо проблеме са којима се млади суочавају, а поправни дом је као место које осликава ликове најбоље и све поменуте теме.

Нађа: То су теме са којима се сусрећемо, али су опет табу. Сматрам да се олако схватају и да нису довољно видљиве на прави начин. Ако погледамо друштвене мреже и јавност, не обраћамо пажњу. Намера нам је била да вршњацима на другачији начин представимо насиље.

Ивона: Свима је лакше да окрену главу и не баве се проблемом. Приметно је да све више младих има сличне проблеме. Разговор и отварање теме је од значаја за све.

Душан: Желели смо да идентификујемо проблеме који муче младе, али и да помогнемо у њиховом решавању. Кључ је у откривању узрока, потом адекватној помоћи. Порука за све, не само за младе би била да није срамота признати да имате проблем, или да вас нешто мучи. Увек постоји неко ко жели и може да вам помогне. Не треба се стидети, толико је решења и опција.

Љиљана: Важно је и да родитељи буду укључени, да разговарају са децом. Да не занемарују неке сигнале, већ да буду ту.
Вук: Мука је увек лакша када се подели!

Младима из клуба током лета предстоји гостовање на фестивалима, домовима културе. Надају се ће представа наставити да живи, али и нови подухвати креативног свемира. Намера им није да буду усмерени само на драмску уметност, у плану су радионице, трибине, подкасти. Енергије и жеље им не недостаје. На добром су путу да постану носиоци омладинског културног активизма у Шапцу.


Премијера у позоришту је била прилика да закорачите на велику сцену, како театарску, тако и културну сцену града. Какви су утисци?
Душан: Рецитал у септембру је био загревање за представу „Табула раза“. Иако изгледа да је све реализовано за трен, а иза свега стоји озбиљан тимски рад. Од почетне фазе до премијере представа је еволуирала, прошла бројне измене и корекције. Драго ми је да заједничким снагама можемо да урадимо сјајне ствари. Ово је била идеална прилика превазиђемо трему и будемо део нечег другачијег.
Тијана: Иако је био велики изазов, веома сам поносна на резултат. На целу екипу.
Вук: Када сам изговорио прву реплику на проби тек тада сам схватио колико треба да учим (смех). Прихватали смо сугестије, критике и пратили једни друге. Спријатељили смо се, упознали једни друге.
Ивона: Имали смо слободу да текст креирамо сами када су улоге подељене. Невероватно искуство, посебно када чујемо коментаре.
Љиљана: Публика је одлично реаговала, помно пратила представу. Велики број младих се јавио на аудицију. Нажалост, нису сви могли да добију неку од улога, али су били део пројекта као статисти, реквизитери, помоћ у организацији.
Нађа: Мислим да нисмо свесни шта смо урадили. Још увек смо под утиском. Трудићемо се да наставимо у истом маниру.

Клуб је посебно место, а која реч најбоље осликава ваш креативни свемир?
Љиљана: Слобода!
Вук: Комедија!
Нађа: Маштање!
Душан: Креирање!
Тијана: Пријатељство!
Ивона: Забава!
Михајло: Другарство!
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa