Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Аутопут Рума - Шабац – Лозница

Нова веза Срема, Мачве и Подриња

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је током обиласка радова на аутопуту и брзој саобраћајници Рума - Шабац - Лозница, код петље Хртковци, да је то “најважнији инфраструктурни пројекат за Срем, Мачву и Западну Србију јер ће управо овај аутопут омогућити бољи економски стандард”
“Пре неколико месеци су започети радови на изградњи брзе саобраћајнице Шабац - Лозница, и наш циљ је да они буду завршени до краја септембра 2024. године. То ће бити још један показатељ да наша земља има најквалитетнију инфраструктуру попут земаља западне Европе”, рекао је Момировић.

Како је саопштено из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Момировић је рекао да је “упркос чињеници да је на истоку Европе рат, Србија фокусирана на економски раст и развој”.

Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 километара, обухватаће три просторне целине: деоница Рума - Шабац, у дужини од 21,14 км ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве у дужини од 1,3 км, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 54,58 километара и траса ће заобићи сва насељена места.

Фото: Глас Подриња


Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума - Шабац и брзој саобраћајници Шабац - Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом “Азвирт”, а уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.

Са министром Момировићем у обиласку радова били су и градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, председница општине Рума Александра Ћирић, в.д. директор “Коридора Србије” Александар Антић, као и Мурат Туркоглу, извршни директор компаније „Азвирт“ огранак Београд.

-Мост преко Саве урађен је 78% и у потпуности ће бити завршен до краја 2022, аутопут од Руме до Шапца до септембра 2023. године, а брза саобраћајница од Шапца до Лознице до краја 2024. године. Захваљујући подршци државе на челу са председником Вучићем, Шабац ће бити одлично место за живот јер ћемо изградњом овог ауто-пута до Београда и Новог Сада стизати за 40 минута. Путовање од Шапца до Лознице након изградње ове саобраћајнице трајаће најдуже пола сата- рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и нагласио да ће пројекат представљaти и најбржу друмску везу са западном Србијом и Републиком Српском.

Фото: Глас Подриња


-Све ово имаће велики значај за развој привреде нашег краја јер ће привући велики број инвеститора, како домаћих тако и страних, који ће отворити нова радна места и смањити незапосленост, чиме ће се побољшати животни стандард свих наших суграђана. Укупна вредност ове модерне саобраћајнице, која ће повезати Руму, Шабац и Лозницу у дужини од 78 километара је 467,5 милиона евра - додао је градоначелник Шапца нагласивши да ће град бити повезан значајним саобраћајницама.

-Шабац ће ускоро бити непрепознатљив у односу на оно шта је био претходних година. Територија нашег града биће умрежена новим путевима чиме исписујемо историју. Улагање у путну инфраструктуру је основ за напредак и бољу будућност. Шабац ће бити најразвијенији део западне Србије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa