Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Вишеструка штеточина
Крушкина бува

Вишеструка штеточина

У производњи крушке економски најзначајнија штеточина је крушкина бува Psylla Pyri
Крушкина бува презимљава као одрасли инсект у пукотинама коре стабла и грана крушке. Појава инсекта је рано у пролеће када се 2-3 дана температура устали и достигне 10°C. Презимљујуће форме се паре и полажу јаја у основе цветних и лисних пупољака. Јаја су прво бледо жуте боје а касније пред пиљењем наранџасте боје.

Ларве се пиле после 10-14 дана у зависности од температуре и насељавају врхове младара, лишће, цветне дршке. Ларве се хране биљним соковима. Ларве пролазе кроз 5 развојних стадијума. Ларве Л1-Л3 су спољоштеног тела, светло-жуте боје са више тамних пега на леђној страни и црвеним очима. Последња два стадијума (Л4-Л5) су зеленкасто-смеђе боје, тело је заобљеније са изразитим наставцима крила. Развој ларви траје од 20-25 дана у зависности од температуре и појављује се летња форма одрасле јединке која полаже јаја дуж главног нерва листа. Ларве се пиле у мају месецу у јачем интензитету. У нашим условима има од 4-5 генерација годишње. Зимске форме се појављују у септембру или касније у зависности од услова спољне средине.

Штете које настају од крушкине буве су велике. Ларве сишу сокове и изазивају застој летораста, лишће се коврџа, смањује се асимилациона површина, лишће се суши и опада. Поред директних штета инсект лучи медну росу на којој се насељавају гљиве чађавице, спречава се процес фотосинтезе, а када се појаве на плодовима умањује њихову тржишну вредност. Ова штеточина је вектор микоплазме Pear decline phytoplasma која изазива појаву жутила и пропадања крушке.

Сузбијање крушкине буве
Са сузбијањем крушкине буве се почиње у фази почетка кретања вегетације применом минералних уља. Сузбијање презимљујуће форме одраслих се обавља по појави применом инсектицида на бази а.м. циперметрин. У току вегетације треба пратити бројност имага, јаја и испиљених ларви (различитих стадијума). Сузбијање се обавља по препорукама Прогнозно-извештајне службе и на основу визуелног прегледа засада крушке. У току лета се преплићу генерације и јавља се више развојних стадијума (имаго, јаја, ларве) и од тога зависи и избор инсектицида. Могу се користити инсектициди:

- а.м. пирипроксифен –Харпун -0,15% - јаја пред пиљењем и почетак пиљања ларви – регулатор раста
- а.м. абамектин -Абастате (0,1% ,+ 1% Нуфилм или минерално уље ,Силwет ) – у време појаве ларви
- а.м. спиродиклофен – Енвидор 240 СЦ (0,6 л/ха) - у пролеће када је 40-50 % јаја променило боју из беле у жуту боју, за сузбијање летњих генерација користимо препарат уз додатак минералног уља од 2,5 л/ха;
- а.м.хлорантранилипрол + абамектин - Волиам тарго (0,1 %) +Силwет – на почетку пиљења ларви
- а.м. цлотианидин - Апацхе -0,35% - на почетку пиљења ларви и касније
- а.м. спиротетрамат – Фуриосо, Мовенто 100 SC -0,15% - на почетку пиљења ларви
- а.м. спинотерам – Делегате 250 WГ – 0,4 кг/ха – у време масовног пиљења ларви

Да би ефекат третирања био бољи потребно је приликом третирања употребити 1000 л воде по хектару. Поред тога треба обавити и летњу резидбу јер се на тај начин механички одстрањују форме крушкине буве (јаја,ларве) које највише насељавају вршне ластаре.
Дипл.инг Слободан Гошић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa