Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Премијера у Шабачком позоришту

Виолина, даире и пегла

„Желећи да побегну од доминантних мама, наши младенци улазе непромишљено и незрело у брак, из заљубљености, и сада се суочавају са последицама које доносе класне разлике. Сходно томе се намеће питање традиције и очекивања, због чега се младин морал изврће руглу“ појашњава редитељка Тијана Васић
У Шабачком позоришту у четвртак, 12. маја премијерно биће изведена представа „Виолина, даире и пегла“ у режији Тијане Васић према тексту руског драматичара Николаја Кољаде.

Две наизглед потпуно другачије породице, једна пролетерска, друга грађанска, спајају се браком склопљеним између Леонида и Наташе и два дана након свадбе савршену идилу замењују стереотипни и комични обрасци понашања чланова фамилије.

- Руси у жаргону користе израз виолина, даире и пегла када желе да кажу како неки оркестар звучи раштимовано. У случају Kољадиног текста овај назив има пренесено значење на новопечени брачни пар и њихове матичне фамилије које већ другог дана свадбе улазе у непремостиве несугласице, због којих је наставак весеља доведен у питање. Желећи да побегну од доминантних мама, наши младенци улазе непромишљено и незрело у брак, из заљубљености, и сада се суочавају са последицама које доносе класне разлике. Сходно томе се намеће питање традиције и очекивања, због чега се младин морал изврће руглу – појашњава редитељка Тијана Васић и додаје да виолина, даире и пегла подсећају „да све што је брзо то је и кусо“.

Режија: Тијана Васић
Драматург: Јелена Палигорић Синкевић
Сценограф: Никола Николић
Костимограф: Селена Младеновић
Избор музике и дизајн звука: Коста Павловић
Дизајн плаката: Селена Младеновић
ЛИЦА:
ЉУДМИЛА, Наташина мајка – АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ
НИНА, Лењина мајка – АНЕТА ТОМАШЕВИЋ
НАТАША – КРИСТИНА ПАЈКИЋ
ЛЕЊА – МИЛОШ ВОЈНОВИЋ
ОЛГА, конобарица – ДРАГАНА РАДОЈЕВИЋ


-Боље је да два пута измеримо па онда сечемо како нам сутра не би био проблем да преузмемо одговорност за своје поступке.

Драматуршкиња Јелена Палигорић Синкевић наглашава да Kољадина комедија у којој се на ивицу фарсе доводе јунаци говори о људима који никад нису успели да достигну оно што су очекивали.

-Њихова су хтења и жеље увек веће од онога што они реално могу. То је са једне стране смешно, а са друге – дубоко трагично. Препознавање свадбе као догађаја током ког сви открију право лице, мотив је који се путем препознавања прелива и на публику. Запитаност у паузама смеха долази баш ту, јер сви смо бар једном били на некој свадби. Иако смештен у данашње време, „Виолина, даире и пегла“ има ванвременске црте класика – вечити сукоб између прија, однос снаје и свекрве, свађе око новца, различито виђење појма забаве. Kао такав он је легитиман и добар избор за репертоар једног савременог позоришта – натераће нас да кроз смех испитамо сопствену малограђанштину – додала је драматуршкиња Јелена Палигорић Синкевић.

Николај Kољада (1957) светски је признати руски драмски писац и позоришни редитељ. Kољада је аутор 120 драма које су преведене на више светских језика и играју се од САД до Аустралије. Премијерно се приказују у његовом позоришту, које је основао у Јекатеринбургу. Kако је писао Јован Ћирилов, Kољада је представник „гвозденог века руске драмске књижевности“ – стваралац који стоји на темељима руског реализма, са шаком сажаљења и шаком наде за своје јунаке. Најпознатија дела: „Kокошка“, „Праћка“, „Полонеза Огинског“, „Мурлин Мурло“, „Бајка о мртвој царевој кћери“, „Kључеви од Лераха“, „Совјетска енциклопедија“ и друге.

Почетак представе је заказан за 20 часова, а карте су доступне на билетерници Шабачког позоришта и путем онлајн продаје.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa