Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Дан победе над фашизмом обележен у Шапцу

Венци за пале хероје и жртве

Традиционално обележен Дан победе над фашизмом. Нацизам и фашизам највећа зла претходног века. Хиљаде из шабачког краја пале у четворогодишњој борби. Рат зло које никоме добро не доноси. Очување мира приротет свих приоритета
Поводом 9. маја Дана победе представници борачких удружења, Војске Србије и руководства Града, односно Округа, положили су венце на спомен обележје на Доњошорском гробљу посвећено палим борцима и жртвама фашизма и нацизма у Другом светском рату.

Током четири године Рата окончаног пре тачно 77 година шабачки крај је имао око пет хиљада жртава, много више је тешко рањено и носило последице ратног ужаса, а са истог подручја потекло је осам народних хероја.

-Немачки окупациони режим у Србији био је један од најсуровијих у Европи. Шабац је био један од 19 градова у Србији где је окупатор уз подршку домаћих квислинга основао 19 концентрационих логора, где је укупно боравило око 150.000 логораша. Мислили смо да је фашизам поражен, али није, постао је неизлечива болест која се храни људском мржњом, злобом и сујетом која се може само привремено залечити. Захвални смо старим борцима народноослободилачког рата и нека је вечна слава свим борцима за слободу и жртвама фашистичког терора - истакао је Владимир Нинковић, секретар СУБНОР Шабац.

Фото: "Глас Подриња"


Дан победе је дан када чувамо сећање на хероје који су за слободу положили живот и дан који подсећа колико је мир важан за сваког човека истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

-Честитам свима Дан победе, грађанима, Војсци Србије и борачким удружењима који баштине сећање на све пале борце у борби за слободу Шапца и Републике Србије. Овај дан треба да подсећа човечанство на страхоте рата, али ми поново у Европи имамо сукобе и чини се да човечанство није извукло поуке из најстравичнијих сукоба какав је био Други светски рат. Град Шабац је претрпео у два светска рата велика разарања и то је опомена да је неопходно уложити сваки напор да се мир очува и држава коју смо добилиу наследство сачува - истакао је градоначелник и додао да примарна треба да буде борба на другачији начин.

Дан Европе
Девети дан маја, осим што је Дан победе над фашизмом у сећање на коначну капитулацију Немачке у Другом светском рату 1945. године, такође је и Дан Европе. Он обележава сећање на 9. мај 1950. године, када је ондашњи министар спољних послова Француске Роберт Шуман представио декларацију којом је представио облик сарадње доскорашњих непријатеља Француске и Немачке како се рат не би никада поновио, а на тим принципима је базиран концепт уједињења Европе релаизован најпре кроз Европску заједницу за угаљ и челик, која је била претеча данашње Европске уније.



-Боримо се интелектуално, својом памећу, да добром економијом, великим инвестицијама у Србији и Шапцу, улагањима у образовни, здравствени систем, екологију, брзе саобраћајнице, мостове изградимо споне и пријатељства са другим народима и нашим суграђанима обезбедимо бољи и квалитетнији живот. Рат никоме не доноси добро, у рату нема победника, а наша дужност је да очувамо мир и негујемо културу сећања на све оне који су положили живот за слободу.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa