Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПОРОДИЦЕ

Изазови током пандемије

Током трајања ванредног стања, евидентиран је пораст броја породица са брачном, као и са постразводном кризом. У затвореним породичним системима, често је долазило и до пријаве насиља у породици, које нису успевале да се снађу у новонасталим околностима. Родитељи су се често суочавали и са проблемом функцинисања њихове малолетне деце, због другачије организације породичног живота, непохађања редовне наставе и вишка слободног времена, смањених ваншколских и спортских активности
Поводом обележавања Међународног дана породице и 19 година рада, Саветовалиште за породицу и младе Центра за социјални рад Шабац (ЦСР) организовало је Округли сто у Центру за стручно усавршавање (ЦСУ) о изазовима са којима су се сусретале породице током пандемије.

Скупу су присуствовали представници стручних служби основних и средњих школа, представници невладиних организација, као и стручни радници ЦСР.

Током трајања ванредног стања, евидентиран је пораст броја породица са брачном, као и са постразводном кризом


- Разговорали смо на тему “Функционисање породице и малолетне деце током пандемије - изазови и тешкоће”. Разменили смо искуства у вези са начинима на које смо се борили са кризом у породицама које живе са децом школског и предшколског узраста, какве смо поукле извукли и шта да чинимо уколико се нешто слично деси. Закључак је да је свако, у оквиру својих овлашћења и расположивих ресурса, дао свој допринос у пружању помоћи члановима породичног система, рекла је Биљана Мркоњић, директорка Центра за социјални рад.

Након увођења ванредног стања, Саветовалиште за породицу и младе наставило је са радом и телефонским путем пружало подршку породицама и појединцима, које су се у том периоду затекли у терапијском процесу. Такође, јављале су се и нове породице, са проблемима и тешкоћама у функционисање због новнонастале ситуације.

Саветовалиште за породицу и младе је локална услуга ЦСР Шабац, коју финансира Градска управа. Услуга је бесплатна, а грађани који се обрате за помоћ упознају се са чињеницом да њихови проблеми нису проблем појединца, него комплетног породичног система


- Током трајања ванредног стања, евидентиран је пораст броја породица са брачном, као и са постразводном кризом. У тако затвореним породичним системима, често је долазило и до пријава насиља у породици, које нису успевале да се снађу у новонасталим околностима. Родитељи су се често суочавали и са проблемом функцинисања њихове малолетне деце, због другачије организације породичног живота, непохађања редовне наставе и вишка слободног времена, смањених ваншколских и спортских активности, истакла је Милица Обреновић, системски породични психотерапеут.

Саветовалиште за породицу и младе је локална услуга ЦСР Шабац, коју финансира Градска управа. Услуга је бесплатна, а грађани који се обрате за помоћ упознају се са чињеницом да њихови проблеми нису проблем појединца, него комплетног породичног система, који би требао да буде спреман на промене на свим нивоима функционисања.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa