Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Стање и перспектива
Палијативно збрињавање у Србији:

Стање и перспектива

Конференција под називом „Палијативно збрињавање у Србији – стање и перспектива“ одржана је у уторак, 10. маја 2022. године, у Београду. На конференцији је представљен концепт палијативног збрињавања, значају оваквог вида помоћи пацијентима и члановима њихових породица, а говорило се и о моделима палијативног збрињавања изван Србије
Палијативно збрињавање подразумева подизање квалитета живота оболелог у терминалној фази болести, као и подизање квалитета живота чланова породице који брину о свом оболелом члану, како би им се омогућио достојанствен живот.

Искуства палијативног збрињавања у Шапцу представили су др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, Јелена Милошевић, чланица Градског већа града Шапца задужена за социјалну заштиту, као и Мирољуб Николић из „Caritas“ Шабац.

Докторка Јасмина Станковић са другим учесницима поделила је искуства недавно окончаног пројекта прекограничне сарадње између Србије и Хрватске под називом „Подржи живот“ и истакла је значај тимског рада који је остварен између установе на чијем је челу, локалне самоуправе и Caritas – а.

Поред онколошких пацијената, важно је да буду укључени и сви остали пацијенти у терминалној фази болести


– На конференцији сва излагања била су од изузетне користи. Имали смо прилику да се упознамо са свим предностима и манама, а донети су и одређени закључци како би се палијативно збрињавање унапредило и омогућило у свим здравственим установама.

Поред онколошких пацијената, важно је да буду укључени и сви остали пацијенти у терминалној фази болести. Један од предлога био је да се домовима здравља омогући да имају специјалисте палијативне медицине. У нашој земљи палијативно збрињавање је развијено, али сматрам да би требало да се појача и да се ради на чвршћој сарадњи између домова здравља, локалне самоуправе, да постоји интерсекторска сарадња, односно мултидисциплинарни приступ овоме.

Да поред здравствених радника буду укључени и представници социјалне заштите, психијатри психолози, свештеници, волонтери – навела је др Јасмина Станковић.

У Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, палијативно збрињавање интегрисано је у Службу кућне неге, с обзиром на то да је наша установа имала едукацију и успешно имплементирала овај вид помоћи пацијентима. Услуге палијативног збрињавања тренутно користи 247 пацијената.
Дом здравља “Др Драга Љочић”

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa