Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пројекат SEED Step III-семинар о производњи јестивих печурака

Покретање малих бизниса развојна шанса

„Иако се о развоју малих предузећа често говори оно што изостане је да то није ексклузивно право неколицине људе. Плава економија подстиче мале произвођаче да развијају сопствени бизнис на бази локалних ресурса за локално тржиште по спецификуму свог менталитета и свему ономе што је посебно за ту заједницу. Користећи све те постојеће ресурсе покретање бизниса постаје реалност“ рекла је власница и директорка предузећа “ЕКО ФУНГИ” Иванка Миленковић
У Центру за стручно усавршавање је одржан семинар за предузетнике у производњи јестивих печурака по принципима “плаве економије” као део пројекта SEED Step III у оквиру Центра за компетенцију у хортикултури који делује у Тренинг центру Шабац, а спроводе га стручњаци из града Шапца у сарадњи са Иванком Миленковић, дипломираним инжењером биологије, добитницом европског признања за иновативну предузетницу из фирме “ЕКО ФУНГИ” која је реномирани произвођач гљива на територији Републике Србије.

-Плава економија подстиче мале произвођаче да развијају сопствени бизнис на бази локалних ресурса за локално тржиште по спецификуму свог менталитета и свему ономе што је посебно за ту заједницу.

Иако се о развоју малих предузећа често говори оно што изостане је да то није ексклузивно право неколицине људе. Користећи све те постојеће ресурсе покретање бизниса постаје реалност. Наравно, велики је фокус на очувању природне средине и ресурса. Плава економија води рачуна да све оно што се узме из природе се и врати -рекла је власница и директорка предузећа “ЕКО ФУНГИ” Иванка Миленковић нагласивши да се кроз плаву економију креира предузетничка мрежа која је неопходна и одржива. Као развојну шансу појединца и заједнице види узгој јестивих печурака.

Фото: "Глас Подриња"


-Овај вид пословања је у повоју, али уз поштовање свих сегмената производњом јестивих печурака можемо покренути мали талас развоја наше пољопривреде. Можда не можемо променити свет, али свакако можемо допринети бољитку у сваком сегменту нашег живота.

Семинар је финансиран из средстава Локалног акционог плана за запошљавање града Шапца и из средстава пројекта SEED Step III који је подржала Аустријска развојна агенција, а реализују га Volkshilfe Solidarität из Беча и Tara International Consulting doo Нови Сад у сарадњи са градом Шапцем.

Семинар је био намењен незапосленим лицима из града Шапца, а учствовали су и заинтересовани из Владичиног Хана и Куле.
-На конкурсу сам добио пластеник, лемилицу и машину за уситњавање биомасе. Надам се да ћу уз подршку и помоћ коју сам добио преко SEED пројекта још интензивније и боље радити. Бавим се производњом калифорнијских глиста, а са сада ћу моћи да то радим током целе године и нећу зависити од временских услова -нагласио је Вељко Цветићанин из Апатина, дипломирани економиста.
-Кроз семинар стекли смо бројна знања која се надам да ћемо применити. Такође надам се да ћу покренути свој бизнис захваљујући пројекту. Сматрам да је ово одлична прилика за све, те бих се захвалио организаторима - додао је Милош Јовановић из Шапца, струковни инжењер пољопривреде.


-У оквиру SEED пројекта је изграђен и анекс Тренинг центра, те ће бити комплетиран центар за компетенције у хортикултури. Имамо све што је неопходно како бисмо едуковали људе и охрабрили их да се баве производњом. Сматрам да узгој јестивих печурака може да допринесе у економском смислу домаћинству. Поносни смо на то што је Аустријска развојна агенција пројекат подржала три пута и то је показатељ добре идеје и праксе. Показали смо да имамо капацитет да реализујемо европске пројекте и да они буду одрживи - истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa