Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Шетам сузе улицом Лалином
Омаж једној младости

Шетам сузе улицом Лалином

Књигу, која не отвара само душу аутора, него и читав један универзум, Трифковић је написао „у име свих нас из шездесет и неке“, а Лалина улица и сузе после ње постаће синоним. Лалина није била само центар „Шабаје“, него и читавог његовог (и не само његовог) света, у њој је одрастао, сретао прве љубави и стекао вечна пријатељства која смрт као „непроверена гласина“ не може прекинути
Проф. др Зоран Трифковић, најмлађи редовни професор у историји Машинског факултета, шеф Катедре за физику и електротехнику, огласио се својом првом књигом. „Шетам сузе улицом Лалином“ потресна је и дубоко емотивна поетска збирка, омаж младости генерације шездесет и седме, коју најбоље могу да разумеју, а пре свега да осете, они који који јој припадају. Они који су напустили овај свет, можда се радују на оном другом, или првом, ко би улазио у распоред? Најдубљи стихови, као голубице од туге набрекле, написани су отишавшим и никад прежаљеним Гентом, Томом, Жабетом, пријатељима који су обележили Трифковићев и животе свих у генерацији.

Књигу, која не отвара само душу аутора, него и читав један универзум, написао је „у име свих нас из шездесет и неке“, а Лалина улица и сузе после ње постаће синоним. Лалина није била не само центар „Шабаје“, него и читавог његовог (и не само његовог) света, у њој је одрастао, сретао прве љубави и стекао вечна пријатељства која смрт као „непроверена гласина“ не може прекинути. Ту је Господ “искушавао границе његове вере“, тугом пољуљане, али су је стихови вратили Њему. Данас Лалине више нема, а у улици Краља Петра „расту неки нови клинци“.



Књига ће бити представљена сутра, 20. маја, у Студентском клубу Машинског факултета. Почетак је заказан за 20 часова


После прве песме Протест, у „обрачуну са њима“, где без длаке на језику испољава свој став, као својевремено на протестној шетњи, следи тематски циклус посвећен Генти, генерацијском уникату бритке памети и циничног хумора, којим је себе бранио од света. Песник се сећа, разговара са покојним кумом, полемише са Богом, нада се, иако зна да је немогуће, да ће се поново наћи „Под орајем“, кафани на крају Лалине : „И с киме ћу сада код Нинџе ил’ у Аризону/Куме мој мили/сам остадох да ходим/Хоћу л’ наћи пута и на коју страну/Надаље без тебе куда ја да бродим?“, пита се у песми „Срце неутешно“ и поентира: „Да ми ходиш небом с анђелима белим/душа да ти горе у спокоју буде/волећу те увек бићем својим целим/ако грешни јесмо, не дам да нам суде“.

Други циклус посвећен је Томи, Гентином брату, Ићу, како га је Триле звао. „У лепоти и памети издашан је био/о чојству твоме причати ни нећу/Драги мој Ићу, о лепото наша/сада негде горе ти потражи срећу“. У песми Лалина исповеда: „Откад знадем ја за себе/ с твојим братом сам и с тобом“.
Жабету, човеку широке душе и анђеоског гласа, посвећен је трећи циклус песама. Аутор се обраћа Богу: „Зар си мор’о приграбити велику доброту/друга нашег вољенога/Божју лепоту?“... И „Ко ће сада да запева кад се веселимо/Зајди, зајди јасно сонце/живот да славимо?“ У песми „Усуд наш“ ламентује: „Све нас више горе има, а све мање доле/и све мање ми мислимо, јер нас мисли боле/Све је мање нам радости/а све више сете/да волимо не стижемо, а године лете“.

Ту је и циклус Мами: “Чекајући прво сунце/да ме врати мајци милој/твој лик лепи навек оста/на пенџеру, у Лалиној““. Мајку тражи у сновима да „“целива лепо лице““, она бежи и казује: „“иди, љуби голубице“, а онда: „“Кад ти буде понајтеже/у санак ћу теби доћи/Од горе те мајка чува/дани твоји, моје ноћи““. На мајчине речи из свог пера, песник одговара: „Ако вратих део оног/мила мајко, што си дала/спокојно ћу спават онда/коса мирно ће да седи.../А ти казуј оцу горе/Успомена на вас двоје/неће никад да избледи“.

Песма „Црна тица“ прекретница је којом се завршава једна и почиње другачија целина. „“Ман’ се мене, тицо црна/И превише Бог ми узе/иди зобај друга зрна/врати мени моје сузе“.

СМЕЈЕМ СЕ КРОЗ СУЗЕ
Није нам познато да ли је Трифковић читао много вољеног и још више оспораваног, једног од најконтроверзнијих песника, Франсоа Вијона, али нешто нас је подсетило на овог Француза. Можда понајвише стих: „Смејем се кроз сузе“. То је његовој генерацији својствено. У најтежим ситуацијама, извлачио их је хумор, специфичан, другима једва разумљив, готово бурлескан, од срца, до суза.


У наредним поетским целинама, враћа се нада, јер, живот увек побеђује. Сестри Јаци пише да га подсећа на „свеж ваздух/мио мирис јоргована/на лепоту одрастања/и лакоћу постојања.“ Повратак радости и смисла, који опстаје упркос болу, најприсутнији је у песмама написаним кћерима Сандри: „благословен, Триле, јеси/Богу хвала ти сад кличи/ и близнакињама Иви и Маши, које му „душу олакшавају“, док тихује у самоћи и „ бола спасавају“. Оне су „хлад у вреле дане, мили цвркут, луча што тмину сече... мој’ мириси, моје боје, ка спокоју моја пруга“... У песми Аманет обзнањује да ће се “пуна срца винути путем неба““, да нема за чим да жали, да је остварио оно што је сањао. Њих три су његова највећа радост и не тражи ништа више: „У аманет наставите проносити име моје/да стигнете даље од ме/дуги дајте нове боје“.

У стилу најбољих романтичара пева Трифковић о женама које је волео, о предаји, спокоју, снивању, дивној жени, Шапчанки и лепој Анђи, заосталим гресима, „најлепшој воћки у рајскоме воћу“, о чежњи која зрелог човека претвара у „шипарца од двадесет лета“, али и самоћи и љубави која одлази...

Шта остаје после поезије? Углавном ништа, зато што је поезија краљица писане речи, високо на пиједесталу. Међутим, Трифковић нам даје неочекивани и урнебесни заокрет. У причама-анегодатама: „Битно је да се ваља“, „Кад опело пређе у отело“, „Потиснуо, две рупе на Hallsu, Дуле је тата“, „Свезбогдецендија на брдовитом Балкану“ аутор показује читалачко искуство и бритак хумор.
„Волим и да се смејем и да плачем“ насловили смо интервју са њим, први у оквиру фељтона о успешним Шапчанима (13. април 2017), који је објављен на крају књиге, као завршница, што нас је додатно обрадовало.
Мира Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa