Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Монализа и даље чека Леонарда
ЛИК ЛЕПЕ РАДЕТИЋА МАРЕ ОЖИВЉАВА НА СЦЕНИ АМАТЕРСКОГ ПОЗОРИШТА У МАЧВАНСКОМ ПРЊАВОРУ

Монализа и даље чека Леонарда

Литерарно дело Михаила Сретеновића „Радетића Мара“ после више од једног века, захваљујући предузимљивом директору Дома културе у Мачванском Прњавору Марију Максимовићу и редитељу представе Драгутину Марковићу Маркану, доспело на „даске које живот значе“. Улогу лепе мачванке из половине 19 века тумачи студенткиња Милица Јемић. Пробе су у току, а ускоро се очекује премијера и бројна гостовања
Директор Дома културе у Мачванском Прњавору Марио Максимовић уз стручну помоћ искусног и више пута награђиваног заљубљеника у позориште Драгутина Марковића Маркана, одлучили су да поводом 40 година позоришта у овом великом мачванском селу на сцену поставе скоро заборављено дело Михаила Сретеновића „Радетића Мара“. Писац, иначе некадашњи учитељ из Липолиста и начелник Среза мачванског, између осталог каже да је „Мара“ плод његовог живота у народу. Управо се тиме и руководио Драгутин Марковић познатији по надимку Маркан, редитељ представе у жељи да сачува од заборава песме, веровања и обичаје људи овог краја на селу у Мачви током националног буђења Србије.

То све садржи Сретеновићево дело, али и причу о лепоти девојке чију срећу покушавају да угрозе. То му даје посебну драж кроз коју пролазе актери догађаја, потанко описани у несвакидашњој причи стављеној на папир. Она је била најчитанија књига пред Први светски рат, а између два рата више пута постављана на сценама разних сеоских позоришта, па и Шабачког.

Касније се Сретеновићевом делу „губи траг“, кажу вероватно из политичких разлога ( У то време сукоби власти династија Обреновића и Карађорђевића ). Репринт издање у режији „Мачванских новина“ долази век касније од првог објављивања 1894. године.

Ни тада, ни раније не оста Марина фотографија, већ само литерарна инспирација која би могла постати мотив да је неки сликар доживи на свом платну. Била би то свакако Мачванска Монализа. Сада поново оживњава на сцени позоришта у Мачванском Прњавору.

-После дужег времена одлучили смо да ову представу ставимо на репертоар нашег позоришта. На „даскама“ се појављује 25 глумаца аматера. Међу њима сам ја и Марио. Имали смо доста проба, али дефинитивно код аматера је проблем окупљање, јер сви имају својих других обавеза. Има нас доста просветних радника, фолклораша, сељака, омладинаца, старијих. Ја и Зоран Катић смо у позоришту непрекидно од 1982. године, каже Драгутин Марковић Маркан.

Драгутин Марковић


Популарни Маркан учесник више награђиваних позоришних представа и сам добитник награда, некадашњи наставник математике, данас у пензији, додаје да је прочитао и више других књига припремајући ову представу. Посебно су му важни музички детаљи, језик и обичаји у мачванском селу тог доба. Пробе се састоје из више детаља. Нису претерано дуге ни заморне. Пре би се рекло да краће трају и ефектне су.

Марио Максимовић


-И ова представа добро се уклапа у наш програм обележавања 40 година позоришта, то су „Дани позоришта“ које смо имали од шестог до 10 априла ове године. Тада смо угостили више позоришта. Верујем у скору премијеру „Радетића Маре“, прво код нас, а потом планирамо и више гостовања, каже Марио Максимовић, глумац у представи, дугогодишњи члан овдашњег фолклорног ансамбла и директор Дома културе.

Улогу Маре Маркан је поверио младој студенткињи Милици Јемић из Прњавора.

Милица Јемић


-Веома сам почаствована улогом знајући да је Мара била једна од најлепших мачванки између два светска рата. То је била она простодушна лепота и понашање достојно тог времена и живота на селу. Настојим да то савладам и пренесем људима које занима. Уверена сам у дуг живот и високе домете ове представе, која треба да буде и својеврсна обнова сећања на пишчево дело, каже Милица.
Позоришни живот у Мачванском Прњавору стар је скоро један век. Аматерско позориште у Мачванском Прњавору формирано је 1982. године. Настало је удруживањем драмских секција КУД Рибари и Прњавор. Прва заједничка представа била је 1982. године „Хамлет у селу Мрдуша доња“ са којом су освојили прво место на ФЕДРАС у Малом Црнићу и исти резултат поновили на Фестивалу аматерских позоришта тадашње Међурепубличке заједнице културе „Сава“.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa