Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Дан демократске културе
У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА СВЕ”

Дан демократске културе

Званични победник је био тим који је за најкраће време успео да састави реч “демос”. Ипак, организатори кажу да су победили сви учесници, јер је најважније било да кроз пројекат усвоје одређене вредности, те да је васпитна улога имала приоритет
У ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви прошле недеље је, у оквиру пројекта “Квалитетно образовање за све”, обележен Дан демократске културе. У активностима су учествовали сви ученице матичне школе а у орјентирингу су се надметале три екипе које су морале да демонстрирају брзину и знање како би што пре, сакупљањем слова на станицама, дошли до задатог појма. Званични победник је био тим који је за најкраће време успео да састави реч “демос”. Ипак, организатори кажу да су победили сви учесници, јер је најважније било да кроз пројекат усвоје одређене вредности, те да је васпитна улога имала приоритет.

Пројекат је настао у сарадњи Министарства просвете и Савета Европе, односно Канцеларије Савета Европе и Европске Уније у Београду. Почетци се бележе већ од 2017.године када су рађене радионице на тему демократије. Званично је почео са реализацијом 2019. а школа у Коцељеви је једна од 29 у нашој земљи која је од тада укључена. “Квалитетно образовање за све” има за циљ ширење демократије међу децом.

-Оно што је замишљено јесте ширење добре енергије међу децом, поштовање демократије, људских права, осмишљавање радионица на тему дискриминације међу вршњацима, према другим националним мањинама. Апсолутно једна усмереност ка општем поштовању како својих другара, тако и старијих и целокупне околине, ка односу према школи, према друштву, према животној средини- рекао је координатор пројекта, професор музичке културе у коцељевачкој основној школи Иван Марковић.

Он је додао да је свака школа осмислила свој Дан демократске културе те да је овај, организован у матичној школи у Коцељеви био оригиналан, осмишљен у виду орјентиринга у природи са пет станица и пет различитих држава.

-Полазишна тачка су нам били страни језици, тако да су деца подељена у три групе одговарала на пунктовима на питања која су везана за државе Енглеске, Немачке, Русије, Грчке, као колевке демократије, и на крају Србије. Њихов коначни пласман зависио је од знања, али и брзине и физичких способности. Истовремено смо мерили време свим екипама за које су успели да одговоре на питања и пређу путању која је била предвиђена на мапи. Мапе имају сврху да подсете на једну важну и заборављену ствар а то је сналажење у природи уз помоћ компаса и ми смо начелно демонтрирали како би то било, а надамо се да ћемо и у будућности имати сличне манифестације- поручио је координатор пројекта.

Старт орјентиринга је био на уласку у школско двориште, потом поред Средње школе, реке Раснице, преко помоћног терена ФК “Раднички” до крајњег одредишта и повратка у школско двориште иза спортске сале.

Директорка школе напомиње да је идеја за обележавање Дана демократске културе била похваљена од стране иницијатора пројекта као оригинална и веома креативна.

-Много активности је било реализовано кроз овај пројекат а ова је завршна. За све активности, а неке су биле рађене онлајн, били смо похваљени за оригиналност. Увек смо на време одрађивали и имали одличне идеје и велики број учесника. Веома сам поносна на то што смо све успели да реализујемо и што смо омогућили деци да, поред формалног образовања у школи стичу и нека шира знања и васпитања. Заиста је важна та васпитна улога- изјавила је директорка Соња Поповић.

Деца су веома заинтересована за активности и зрело размишљају о развоју демократије. Како каже координатор, то и јесте крајњи циљ, да се развију компентенције предвиђене пројектом, а то су ставови, знање и вештина комуникације, вредновање људских права, уважавање различитости...
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa