Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

АНДРЕА СТОЈКОВИЋ ЏОКЕЈ

Старт какав се пожелети може

Сложиле су се и друге околности у динамичној меморијалној коњичкој трци посвећеној признатом коњару Момчилу Мији Недићу на 1.500 метара, хандикапу три за четворогоде и старије коње на хиподрому у Шапцу, за Ускрс ове године, што је скупа „на површину“ избацило једну од ретких девојака у коњичком спорту
Андреа Стојковић из Београда, ученица завршног разреда гимназије „Патријарх Павле“ у главном граду је сасвим случајно, после школе јахања, под будним оком чувеног Јосипа Колара, баш на шабачком хиподрому успела да додирне свој свет из маште у седлу Краснодара.

Андреа станује близу београдског хиподрома, где упорно покушава да усвоји знања од искусних учесника и познаваоца коњичког спорта. Имајући ово у виду без обзира што је млада и припада нежнијем полу, а то је реткост у галопском спорту, успела је и посрећило јој се.

Фото: "Глас Подриња"


„Бацили су је у ватру“ у седло на леђима искусног Краснодара. И нису погрешили. За само 1,32 са пет стигла је на циљ прва, на опште одушевљење публике. Победнички пехар нашао се у њеним рукама. Краснодар у победничком падоку.

-Старт какав се само пожелети може. Коњички спорт волим од малена. Рекло би се узвраћена љубав, али уз доста искушења, јер улога џокеја је изузетно захтевна. Намера је да се овоме посветим озбиљније, наравно колико ми обавезе дозвољавају, каже егзалтирано после победе у Шапцу, док прима честитке са свију страна.

Коњички спорт је сав такав, врло неизвестан и захтеван. Узбуђења има на претек, а све се одлучи веома брзо. Осим што волим ове племените животиње, тај адреналински осећај

Кад је, како каже мало „премотала филм“ схватила је шта је постигла. Победи у Шапцу се није надала. Шта више изненадили су је позивом да јаше у веома захтевној трци.

-Коњички спорт је сав такав, врло неизвестан и захтеван. Узбуђења има на претек, а све се одлучи веома брзо. Осим што волим ове племените животиње, тај адреналински осећај који је у галопу присутан ме посебно привлачи, додаје Андреа.

У даљем образложењу своје улоге џокеја истиче да ни у коњичком спорту не постоји „пардон, будући да се сви труде да победе.

-Сви смо ту једнаки. Тако се у жару борбе и опходимо једни према другима. Не треба заборавити да смо ми ривали, а фер-плеј постоји и наравно поштовање...

Успех у трци у Шапцу за Ускрс повећао је Андреине жеље у овом динамичном спорту. Подгрејао је и наду да и даље буде у врху. Наравно то неће бити лако, без обзира што остаје приврженост и настојање да сазна што више, а „џокејских тајни“ је на претек.

Фото: "Глас Подриња"


-Пред трку џокеј прима инструкције од тренера. Сходно томе се и понаша. Али давно је речено да је трка велика збрка и ту треба доносити одлуке брзо и промишљено. Наравно мора да постоји и та синхронизација покрета између џокеја и коња. То много значи и често је пресудно, додаје наша саговорница.

За травнату стазу хиподрома у Шапцу каже да је доста удобна и безбедна.
-Приметно је да је одржавају редовно и смишљено. Сигурно је омиљено место за јахање. Моја жеља је да наставим даље и настојаћу да тренинге јахања ускладим са обавезама, закључује на крају.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa