Инфо

19. мај 2022.19. мај 2022.
ПСД „Цер“

Нестварна лепота Козаре

Викенд за нама планинарско друштво ПСД Цер своје чланове повело је на незаборавно дружење на Козари.

Заједно са ПСД”Ћира” Лајковац, ПСД “Маглеш” Ваљево и Планинарским клубом”Тара” наши планинари су упознали и доживели лепоте Козаре.
Козара је планина у северозападном делу БиХ. Највиши врх је Лисина 978м н. в.

Планина динамичног рељефа са питомим планинским врховима и прелепим видиковцима, мноштвом извора већих потока и река. Разноврсност флоре и фауне ову планину чине посебном. Преко 900 регистрованих биљних врста, листопадне шуме, граб, буква, храст, смрека, јела,ову планину чине неописиво лепом. Такође животињски свет је изузетно разнолик. Срна, дивља свиња, дивља мачка, лисица, зец, фазан, дивља патка, јаребица само су неке од животињских врста Козаре.

Ова лепотица је проглашена за својеврсну ваздушну бању јединствену по регенерацији црвених крвних зрнаца. Иако висина њених врхова не прелази 1000м н. в. Козара својим пространством и лепотом доминира овим делом БиХ, па зато није случајно у народу позната као”Крајишка лепотица“.

Овде можете уживати у разним активностима. Планинарењу, бициклизму, спортском пењању и скијању. Обележене пешачке стазе пружају изврсну прилику да упознате ову планину, уживате у њеним сликовитим пејзажима а истовремено побољшате своју психофизичку кондицију.
1967.год. централни део планине површине 3.907,54ха проглашен је националним парком.

Посебан осећај посети ове планине даје историјски значај страдања цивила у Другом светском рату, када су снаге Немачког окупатора опколиле партизане с намером да их униште. Велики број цивила је одведен у сабирни логор Јасеновац а део је убијен на месту. У знак сећања на погинуле борце Козаре подигнут је меморијални комплекс који чине Споменик Меморијални зид и Музеј подигнут 1972. год.

Не можемо а да не поменемо планинарски дом на Превији где су планинари били смештени. Са погледом од ког застаје дах и добрим домаћинима одлазимо са једним осећајем задовољства и наравно очекујемо да и ми као домаћини угостимо све ове дивне људе у нашем дому Липове воде на Церу.

Топла препорука за све оне који до сада нису посетили ову “Крајишку Лепотицу” је да ако их пут нанесе обавезно сврате.

Да је све ово баш онако како је описано потврђује и наш нови члан Даца која је одушевљена викендом који је провела у друштву наших планинара преточила у песму коју је написала испуњена лепим осећањима.
ПСД „Цер“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa