Инфо

1. децембар 2011.1. дец 2011.
ПРОФ. ДР ЛИНГВИСТИЧКИХ НАУКА АНЂЕЛКА ЛАЗИЋ

РЕЧНИЧКО БЛАГО МАЧВЕ

Филозофски факултет из Новог Сада почео је са прикупљањем дијалекатских речника мањег или већег обима ради стварања фонда библиографских радова из дијалекатске лексикографије. Овим поводом упућен је позив свим заинтересованима који поседују податке или речнике из ове области да помогну у прикупљању потребне грађе
Од првог неартикулисаног говора па до данас човек језиком тумачи природу и уобличава свет око себе, па самим тим и сопствену културу. На њему почива темељ нашег постојања, национални индентитет и културно благо. Давно је Вук Стефановић Караџић забележио да народ који изгуби свој језик, веру (закон) и обичаје више није народ. Сакупљање језичке грађе је процес који не престаје нити ће престати. Друштво у коме се живело, у коме живимо и у коме ће се живети, мења се из дана у дан. Савремени свет донео је и развој нових наука које су условиле и појаву нових речи које полако потискују старе заједно са занатима који нестају. Новим нараштајима, под утицајем интернета и све мањег дружења са књигама, многе речи остају непознаница. Тако, на пример, да није стихова из народне епске песме „дотера цара до дувара“ многи не би знали да је „дувар“ стара реч за зид.
- Неке речи непознате су младима ван свог језичког контекста. А долазимо у ситуацију и да поједини млади професори нису упућени у значења старих речи. Сматра се да је дијалекатска грађа потка на којој се, као када ткате, оцртавају подаци из којих се извлаче релевантни закључци за руралну етнолингвистику, како је истакла др Соња Милорадовић са Института за српски језик САНУ из Београда. Због тога је циљ да се речници који су у приватном власништву или они које су издале мање познате издавачке куће нађу у оквиру пројекта Филозофског факултета у Новом Саду ““ рекла је проф. др Анђелка Лазић.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa