Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА 15. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Завршни рачун показатељ одговорног пословања

“Са задовољством констатујем да је 2021. година завршена са великим суфицитом у буџету и да смо одговорним односом према новцу свих Шапчана успели да направимо велики пословни резултат” рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Најављивали смо да ће 2021. година бити година финансијске консолидације и сада смо кроз завршни рачун буџета видели да се то и остварило” навео је председник Скупштине града Немања Пајић
Усвајање завршног рачуна града Шапца за 2021. годину била је најважнија тачка 15. седнице Скупштине града одржане у уторак. На дневном реду је било још 25 тачака које су се углавном односиле на функционисање јавних предузећа и урбанистичке одлуке.

-Са задовољством констатујем да је 2021. година завршена са великим суфицитом у буџету и да смо одговорним односом према новцу свих Шапчана успели да направимо велики пословни резултат. Оно што је битно је да ниједан једини динар кредита нисмо узели у периоду ступања на дужност ове власти.
Трудићемо се да и у наредном периоду не задужујемо град. Приходи у буџету града су за око 350 милиона већи него што су били планирани. За кредите који су направљени у претходном периоду, за главнице и камате, у претходној години смо издвојили 252 милиона, као и 101 милион динара за непланиране трошкове, где се претходна власт задужила, а то није евидентирала као нешто што треба да се плати, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Подсетио је и на то шта је све урађено из претходног буџета од инвестиција значајних за грађане Шапца.
-Урадили смо више од 60 километара путне инфраструктуре. Покренули смо један нови приступ градском превозу, тако што смо за све суграђане од 65 и више година омогућили да могу бесплатно да се возе на свим линијама градског и приградског саобраћаја. Снизили смо и цену вртића за 10 одсто, а ове године за још 10. Трудићемо се да то радимо и у наредном периоду, јер смо наследили најскупље вртић у целој Србији. За ову годину смо предвидели бесплатне уџбенике за 1.136 све прваке који треба да крену у школу, што је ставка у буџету око 10 милиона динара. На завршетку радова смо отворених базена, што је капитална инвестиција овог града која кошта око три милиона евра. Све је то без динара задуживања, из прихода буџета. Хала “Зорка” је у пуној функцији. Разлика између претходне и садашње власти је да ми радимо и ако нису избори, рекао је градоначелник Пајић.

Реконструкције у “Топлани” због алтернативних извора енергије
На седници је усвојен и други ребаланс програма пословања ЈКП “Топлана Шабац” за ову годину.
-Због ситуације са енергентима у читавом свету и код нас, приморани смо да тражимо алтернативне изворе енергетског снабдевања град у следећој грејној сезони. Одобрили смо ребаланс како бисмо са 12 милиона извршили неопходне реконструкције у постројењима “Топлане” и омогућили да и други енергенти, сем гаса, буду доступни.


Овој седници Скупштине, поново, није присустовао нико од опозиције. Подсећамо, на претходних неколико заседања присуствовала су три одборника са листе “Небојша Зеленовић – Шабац је наш”: Драган Станковић и Милош Јевтић из Иницијативе “Село – град” и Душан Туфегџић из Покрета “Буђење”.

-Седница је протекла у коректној атмосфери и добром реду. Овде се одлучује о важним темама за град Шабац. Све што се дешава на седницама касније се преточи у рад Градске управе и реализује се у граду. Најављивали смо да ће 2021. година бити година финансијске консолидације и сада смо кроз завршни рачун буџета видели да се то и остварило. Одговорно се односило према буџету, сагледани су сви ризици који су били у протеклом периоду и без дизања кредита враћали су се стара потраживања. Није се стало са новим инвестицијама. Рађене су крупне ствари током прошле године. Наша јавна предузећа послују у складу са њиховим програмима пословања који су овде донети. Они имају инвестиције и поред обезбеђеног пословања улажу и у будућност. Унутар предузећа се води одговорна пословна политике.

На завршетку радова смо отворених базена, што је капитална инвестиција овог града која кошта око три милиона евра. Све је то без динара задуживања, из прихода буџета. Хала “Зорка” је у пуној функцији


Планови детаљне регулације говоре о томе да град наставља да се развија и да се гради. Оно што ме не радује да одборници опозиције нису дошли ни на ову седницу. То може да значи да они немају неке веће аргументе и на рачун власти нисам ни чуо неке озбиљније критике. Ипак, размена мишљења доприноси томе да се боље разумеју одлуке које Скупштина доноси, рекао је председник Скупштине града Немања Пајић.

а седници су усвојени средњорочни планови пословне стратегије и развоја јавних предузећа, оперативни план одбране од поплава на водотоцима другог реда на територији Шапца за ову годину, извештај о раду Савета за екологију и зелену економију града Шапца за прошлу годину и Акциони план за праведан упис ученика у основне школе. Такође, одлуком Скупштине су распуштени савети месних заједница Десић, Дреновац, Мајур и Накучани.
М.М.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa