Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
др Гордана Радовановић

др Гордана Радовановић

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОНОВО РАДИ

Да порођај буде што мање стресан

“Директан контакт са стручним лицима била је прилика да отклоним бројне недоумице, добијем одговоре на питања која су ми једино била доступна путем интернета или кроз савете људи из окружења”, каже Ивана Деспотовић, трудница из Шапца. “Труднице постављају питања у вези недоумица које имају, а стручна лица им дају одговоре. Физичке вежбе подразумевају јачање физичке кондиције, учење и савладавање техника дисања, релаксације и генерално оно што их очекује када уђу у порођајни бокс како би им порођај прошао што лакше и безболније”, наводи др Гордана Радовановић, специјалиста гинекологије
Након две године паузе због пандемије, Дом здравља “Др Драга Љочић” поново организује школу родитељства и психофизичке припреме трудница за најважнији животни позив. На теоријској и практичној настави здравствени стручњаци из различитих области будућим мајкама помажу да што лакше преброде порођај и прве недеље родитељства. Поред гинеколога, педијатара, бабица и службе за поливалентну патронажу, у рад су укључени стоматолози и психолози.

Ивана Деспотовић, млада трудница из Шапца сматра да је школа родитељства добра прилика за све будуће родитеље да стекну знања, чују савете, добију добре препоруке и смернице, за све што их очекује током периода трудноће, односно родитељства.

-Концепт школе је добро замишљен јер су предавањима обухваћене области које су будућим мама од великог значаја. Директан контакт са стручним лицима била је прилика да отклоним бројне недоумице, добијем одговоре на питања која су ми једино била доступна путем интернета или кроз савете људи из окружења. Период трудноће, буду лепа осећања, али и бројне страхове, бриге. Свака будућа мама на различите начине доживљава трудноћу, па тако многи родитељи и из најбоље намере будућим мама и тата покушавају да приближе одређене ствари понекад уносећи додатни немир, каже Ивана.
Истиче да је добро што се након једног стресног периода, короне, поново организује едукација оваког типа.

Гинеколози увек ту за труднице
-Наша Служба је, наравно, ту и ван школе родитељства. Радили смо нормално и током пандемије. Труднице имају редовне прегледе, шаљу се на лаобраторијске анализе, а на најмању сумњу да постоји неки проблем упућујемо их на даље анализе код других специјалиста. Важно је само да нам се труднице редовно јављају, каже др Гордана Радовановић.


-Пријатно окружење, и још пријатније особље дома Здравља, посебно службе патронаже, омогућили су да предавања протекну на занимљив начин, уз конкретне примере и практична знања, улогу родитеља прихватимо као најбитнији мисију, где нико не може да буде савршен. Нису само предавања та која нас припремају за све сто следи, већ и психофизичке вежбе, на којима се уче технике дисања, напињања, вежба релаксација. Мислим да су од вишеструког значаја, јер припремају трудницу за тренутак када ће уз тим доктора да се роди као мајка. Мислим да жене са више самопоуздања, приступају порођају, храбрије, јер на неки начин знају ток, и како у ком тренутку треба да реагују, и што боље сарађују са медицинским особљем, каже Ивана.

Др Гордана Радовановић, специјалиста гинекологије, наводи да је школа родитељства део превентивне услуге Дома здравља. Могу се посећивати од самог почетка трудноће, али пракса је да се почне од 28 недеље.

-Психофизичка припрема се састоји од теоријског дела и практичних вежби. Теоријски део подразумева едукацију, саветовање, подршку и функционише на принципу питања и одговора. Труднице постављају питања у вези недоумица које имају, а стручна лица им дају одговоре. Физичке вежбе подразумевају јачање физичке кондиције, учење и савладавање техника дисања, релаксације и генерално оно што их очекује када уђу у порођајни бокс како би им порођај прошао што лакше и безболније. Такође, пружа се подршка и дојењу. Труднице уче како да након порођаја што лакше доје бебу, да им се не стварају инфекције, маститиси, како да правилно избацују млеко, да га чувају, наводи др Радовановић.

Фото: Глас Подриња


Подршка и помоћ не престају ни након порођаја. Служба поливалентне патронаже долази у кућне посете шест недеље по рођењу бебе.
-Обучавају мајке како правилно да купају бебу, уколико није отпао пупчаник како да се то заврши што безбедније, дају савете у вези исхране, дојења, превијања, па и савете коју козметику за бебе да користе. Брига гинеколога такође не престаје по порођају. Прегледамо рану, дојке. Психолог је такође доступан трудницама и породиљама, као и стоматолог. Труднице су често у дилеми да ли смеју да ваде или поправљају зуб због анестезије, за шта имају апсолутну подршку, али неке лекове за болове не смеју да пију у одређеним триместрима трудноће, наводи др Радовановић.

Школа родитељства и психофизичке припреме се организују у приземљу Дома здравља (испод Службе за заштиту здравља жена). Вежбе психофизичке припреме се спроводе понедељком и четвртком од 11.00 до 13.00 часова, а школа родитељства средом од 13 часова. Труднице не морају да се пријављују, довољно је да дођу.

-Учионица у служби поливалентне патронаже је пуна. Поједине вежбе се не препоручују само трудницама код којих постоји опасност од превременог порођаја. Највећи део посла на вежбама, као и на порођају, обављају бабице. Труднице уче када треба да се напну, како правилно да дишу, који положај да заузму. Порођај мора бити болан, али може бити мање болан и мање стресан, поручује др Радовановић.

Трудницама у школи родитељства подршку могу да пружају и партнери, што је у развијеним земљама и нормално.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa