Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Ново поглавље у историји установе
ПРВА УГРАДЊА ПЕЈСМЕЈКЕРА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Ново поглавље у историји установе

Интервенције ће се, у почетку, у шабачкој Болници обављати уз асистенцију доктора из Београда, односно др Синише Павловића. Др Павловић се захвалио руководству шабачке Болнице, др Слободану Поповићу и руководиоцу интернистичке гране прим. др Снежани Ковачевић, који су препознали потребу да се ове интервенције раде у Шапцу, а посебно др Јелени Перановић, која је, како је навео, показала жељу, вољу и интересовање да учи једну специфичну грану
Прошла среда остаће забележена у историји Опште болнице “Др Лазра К. Лазареви” као дана када је урађена прва интервенција уградње пејсмејкера у Шапцу. Интервенцију је обавила др Јелена Перановић, уз асистенцију проф. др Синише Павловића, професора интерне медицине на Медицинском факултету у Београду, запосленом у Пејсмејкер центру Универзитетског клиничког центра Србије.

-Изузетно сам срећна што смо први пут урадили овако нешто и увели нову технологију у нашу шабачку Болницу. Ово је велики корак напред за интервентну кардиологију. Прим. др Снежана Ковачевић, директорке интернистичког сектора и директор др Слободан Поповић упутили су ме у Пејсмејкер центар Клиничког центра Србије на обуку за уградњу трајних антибрадикарних пејсмејкера, још у марту 2019. године. План је био да ове уградње почну да се раде почетком 2020. године, али је ковид све померио, истакла је др Јелена Перановић након успешно завршене интервенције.

Велики дан за установу и шабачко здравство. Оно што је било наша жеља, план и визија почело је да се остварује. Интервентна кардиологија је почела да се развија


Интервенције ће се, у почетку, у шабачкој Болници обављати уз асистенцију доктора из Београда, односно др Синише Павловића. Др Павловић се захвалио руководству шабачке Болнице, др Слободану Поповићу и руководиоцу интернистичке гране прим. др Снежани Ковачевић, који су препознали потребу да се ове интервенције раде у Шапцу, а посебно др Јелени Перановић, која је, како је навео, показала жељу, вољу и интересовање да учи једну специфичну грану.

-Верујем да је ово велики дан за шабачку Болницу и могао је да се деси и раније, али захваљујући храбрости људи који су прихватили да уведу нешто ново у систем једне Болнице са дугом лекарском традицијом, мислим да је прави тренутак да се ово реализује на један добар начин. Посебно ми је задовољство што ће интервенције обављати жена. Шабац је град из ког је потекла прва жена лекар у Србији, али и прве три сестре лекари, сестре Бркић. Треба ту традицију испоштовати и радовати се да генерације младих докторки препознају себе као могуће носиоце будућег третмана пацијената са пејсмејкерима, навео је др Павловић.

прим. др Снежана Ковачевић, др Слободан Поповић, др Јелена Перановић и др Синиша Павловић


Начелница службе интерне медицине шабачке Болнице прим. др Снежана Ковачевић, истакла је да пацијенти са поремећајем срчаног спровођења, са паузама у срчаном раду, АВ блоком другог и трећег степена, могу бити лечени само уградњом пејсмејкера.

-Данас је отворено ново поглавље у историји шабачке Болнице. Обављена је прва интервентна кардиолошка процедура у овој Болници. Ово је квалитативан скок у лечењу наших пацијената, јер ова терапијска процедура нема алтернативу. Дужи низ година шабачка кардиологија је препозната као потенцијал за отварање регионалног пејсмејкер центра, који је препознао директор Пејсмејкер центра проф. др Горан Милашиновић. Велику помоћ и подршку смо имали, уз наш ентузијазам, да отворимо пејсмејкер центар и имплантирамо први пејсмејкер нашем пацијенту, рекла је др Ковачевић и захвалила проф. др Синиши Павловићу и проф.др Горану Милашиновић, који су их подржавали свих ових година.

Пре прве интервенције уградње, пацијенти који већ имају уграђен пејсмејкер долазили су на прегледе и контроле у шабачку Болницу.

-Велики дан за установу и шабачко здравство. Оно што је било наша жеља, план и визија почело је да се остварује. Интервентна кардиологија је почела да се развија. До сада је све било у правцу едукације и припреме, а данас смо дошли до реализације. Ово је само један корак, а пут је дуг. Настављамо са развојем, са увођењем нових процедура. Следи нам изградња нове болнице и приоритет нам је едукација младих лекара који ће радити у њој, истакао је директор Опште болнице др Слободан Поповић.

Директор је најавио добијање операционог стола за службу ортопедије, нов скенер, као и наставак едукацију у обасти минимално инвазивне хирургије.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa