Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Прво место на републичком такмичењу из анатомије

Од резултата важније искуство

„На такмичења не идем са циљем да будем најбоља. Битно ми је да уложим свој максимум и стекнем нова искуства“
Ученица прве године Општег смера Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ Марија Живковић освојила је прво место на репубичком такмичењу из анатомије и физиологије одржаном средином маја у Врању.
По завршетку основне, жеља јој је била да упише Медицинску школу.

-Школа ми изгледа јако лепо. Мислила сам да ће ми бити чудно и тешко када пређем у другу, нову школу, али свиђа ми се. То је оно што сам очекивала. Анатомија је предмет који ми се највише допада, а поред тога волим праксу и вежбе. Због тога сам највише и уписала медицинску школу, управо због те праксе.

Марија има 15 година и низ успеха иза себе. До сада је учествовала на бројним такмичењима, а осећај када се нађе на врху листе на републичком такмичењу за њу није стран. Прошле године освојила је друго место на републичком такмичењу из књижевности под називом „Књижевна Олимпијада“.

-Тешко је спремати се за такмичење јер то није редовно градиво. Има много детаља и ситница, па је неопходно научити целу књигу у потпуности. Велику захвалност дугујем и професорки Мирјани која се изузетно трудила да нам пренесе знање на прави начин. Она је фантастичан професор, ту је и да похвали и упути критику. Наравно, и да буде подршка.

По речима професорке анатомије и физиологије Мирјане Неговановић ученици Медицинске школе већ су запажени када је ово такмичење у питању.

-Ово је 22. по реду такмичење из анатомије и физиологије. Пре седам година, моји ученици су такође освојили прво место на појединачном такмичењу. Поред тога освајали су и друго, треће и неколико пута четврто место на екипном такмичењу.

Када је реч о припреми ученика истиче да није нимало лако.

-На почетку моје наставничке каријере било је много више заинтересованих ученика, некако је мотивација деце била боља, те је и број такмичара на школском такмичењу био већи. Како године одмичу, мотивација опада и све је теже придобити ученике за тако тежак и озбиљан предмет, посебно јер је то за њих нешто ново и стручно. Из тог разлога ми је посебно драго што смо остварили тако добар успех.

Додаје да иза Маријиног успеха стоји велики труд који су обе уложиле, али и интересовање које ову петнаестогодишњакињу издваја од њене генерације.

-Марија је један бисер у генерацији. Већ почетком школске године сам приметила њено интересовање за анатомију. Одударала је од осталих ђака, не у одељењу већ у целој генерацији и мој задатак је био да то интересовање код ње негујем и подржим. Није било лако. Она анатомију има четири пута недељно, реч је о стручним терминима, латинском језику.

Како каже Марија, важније од резултата јој је искуство које стиче на такмичењима, али и прилика да упозна нове пријатеље.

-Конкуренција је била велика. Нисам ни помислила да ћу бити најбоља јер су заиста сви били одлични. У разговору са њима сам стекла утисак да су сви јако квалитетни и као ученици али и као људи. Са овог такмичења носим јако лепо искуство. Поред такмичења имали смо организван и обилазак видели смо кућу Боре Станковића, манастир Прохора Пчињског.

Са сигурношћу тврди да је изабрала право занимање којим ће се бавити у будућности, а поред безброј лепих особина које поседује, хуманост је једна од њих.

-Мислим да одувек желим да помажем људима. То је можда нешто што сви кажу, али то је заиста оно што желим, да могу да помогнем некоме. Поред маме могу да видим како изгеледа посао медицинског радника. Вероватно ми је тај осећај она пренела.

Свака награда за Марију представља додатни подстрек да напредује и труди се да своје знање усмери на прави начин како би њен труд дао резултате.

-Драго ми је што је на још једном републичком такмичењу Шабац победио. Релативно смо мали град, а успевамо да се истакнемо. На такмичења не идем са циљем да будем најбоља. Битно ми је да уложим свој максимум, али и стекнем нова искуства.

Према речима Биљане Ђукнић, директорке Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, ученици ове школе, са управо одржаних такмичења државног нивоа, у свој град донели су највреднија одличја.

-На управо одржаном Републичком такмичењу медицинских школа из анатомије у Врању, ученица Марија Живковић била је најбоља, а на Државном такмичењу средњих школа из физике у Београду, ученик Марко Бојичић у конкуренцији гимназија општег и друштвеног смера, имао је максимум поена и заузео прво место у својој категорији.

Биљана истиче да је поносна на постигнућа својих ученика и нада се да ће се и у новој генерацији наћи нови успешни млади људи.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa