Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НАКОН ЕКОНОМСКИХ И ПОЉОПРИВРЕДНИХ ТЕХНИЧАРА МЕДАЉЕ НА ДРЖАВНИМ ТАКМИЧЕЊИМА И ЗА МАШИНЦЕ

Треће место за Михаила

Протеклог викенда у Београду одржано је републичко такмичење машинских техничара на којем је матурант Средње школе у Коцељеви Михаило Јовић освојио треће место из моделирања машинских елемената и склопова. После одличног пласмана на регионалном такмичењу будући бруцош Машинског факултета оправдао је поверење својих професора и на најлепши начин афирмисао школу
Протеклог викенда у Београду одржано је републичко такмичење машинских техничара на којем је матурант Средње школе у Коцељеви Михаило Јовић освојио треће место из моделирања машинских елемената и склопова.

После одличног пласмана на регионалном такмичењу будући бруцош Машинског факултета оправдао је поверење својих професора и на најлепши начин афирмисао школу.

-Ја сам задовољан својим резултатом. Наравно да увек може боље, али мислим да није мала ствар бити други на регионалном и трећи на републичком такмичењу. Спремао сам се прилично дуго. Сигурно до четири месеца интензивног рада је иза мене како би се припремио довољно за постизање запажених резултата. Имао сам заиста одличне припреме и то не само са својим професором и ментором Петром Марковићем, већ и са другим едукаторима. То ми је заиста доста значило зато што сам имао неке нове радове које до сада нисам имао прилику да видим, неке нове, интересантне ствари које сам научио, специфичне детаље и то је одлично било за мене- оценио је Михаило.

У укупном пласману за трећу позицију било је довољно прикупити 95 бодова а коментаришући тежину задатака и конкуренцију, закључио је да су такмичари били добро припремљени али да су пред ђацима били веома захтевни задаци.

МЕДАЉЕ НА ТАКМИЧЕЊИМА НАЈБОЉА ПОЗИВНИЦА ЗА СВРШЕНЕ ОСНОВЦЕ
Руководство коцељевачке средње школе презадовољно је овогодишњим учешћем и резултатима својих ученика и професора који су на највишем рангу такмичења освојили чак пет медаља. Пољопривредни и машински техничари освојили су трећа места, економисти су били први и други, а друго место припало је и машинбраварима.
-Покушавамо у многим сегментима рада школе да постижемо неки максимум. Мислим да је овакав биланс на такмичењима управо резултат укупног рада. Наравно, то пре свега зависи од деце, од њиховог интересовања и залагања. Не може без њих. Заиста је фасцинантно када се погледа пет медаља освојених на највишем рангу и то из сваке струке. Имамо разлога за понос и чини ми се да нема боље позивнице за будуће средњошколце- каже директор Верољуб Матић.
У овој школи су свесни чињенице да се број деце континуирано смањује и да је важно константно улагати додатне напоре и радити у циљу привлачења ђака.
-Ми смо и ове године добили одобрење да упишемо пет одељења, што је значајно. Школе сличне нама уписују три или четири. На пример, Крупањ који има више ђака у основној школи уписује три. Богатић који има дупло више основаца од нас уписује једнак број одељења као и наша школа. Да би привукли ученике морамо деци да дамо додатне разлоге зашто да наша школа буде њихов избор, поред оног примарног, квалитетна формалног образовања. Важно је да школа иде у корак са временом, да се мења и прилагођава околностима и захтевима савременог доба- поручио је директор Матић.



Представници ове образовне установе су на највишем рангу такмичења још једном потврдили да је и у мањим срединама изузетан квалитет наставе, те да они који желе могу добити широка знања и бити бољи у одмеравању снага од својих вршњака из великих, градских школа.
Михаилов избор је пре четири године била коцељевачка средња школа и, како каже, није се покајао.

-Мислим да ако будући средњошколци желе знање то могу добити овде, у нашој школи. Али, најбитнија је њихова лична воља и жеља за радом. Ја сам овде остварио одличне резултате. И не само ја. Било је и других ученика, мојих вршњака из других области, других смерова. То говори да су професори одлични и да резултати не могу изостати уколико ђаци имају довољно воље да уче, сазнају и напредују. Однос на релацији професори- ученици је, рекао бих, коректан. Пун поштовања и међусобног уважавања, али релаксиран. Заиста су предавачи спремни за сарадњу али први услов је да и ученици то желе- поручио је будућим средњошколцима трећепласирани на државном такмичењу.

Михаило је одличан ђак, будући носилац Вукове дипломе. Своје образовање планира да настави на Машинском факултету у Београду. Себе у будућности види у овој струци, у машинству. Верује да ће стећи факултетску диплому и бавити се послом у којем ће уживати.

У њега верују и професори из школе.
-Михаило је заиста одличан за сарадњу, вредан, радан и одговоран. Ученик који зна и који хоће да ради. Траба наћи таквог ђака. Наравно да на такмичењима не одлучује само знање. Ту су битни и сналажење и срећа. Битно је да он воли ову струку, оправдао је поверење и афирмисао школу, пријатно изненадио и мени донео такође афирмацију. Као струка смо се пробудили. Трећи степен је редовно освајао нека од прва три места али, ето, и ми смо то почели- каже професор Петар Марковић који је изразио слагање са мишљењем свог ученика о односу предавача и ђака и о тренду који се негује у овој средњошколској установи.

-Посебно је то изражено у односу са ђацима који хоће да уче и науче. Просто нас такви ученици мотивишу да радимо још више. Али, и онима који су нешто лошији по успеху се поклања пажња. Ипак, у фокус стављамо децу која хоће да раде, да улажу труд и буду још бољи. У тим ситуацијама и сами смо спремни да улажемо додатну енергију и дамо све од себе, пружамо и ми свој максимум. У школи се подстиче једна позитивна и креативна атмосфера- истиче професор Марковић и додаје да је машинство као образовни профил у коцељевачкој средњој школи у последње време поново актуелно, те да је у претходној школској години упис у смер машински техничар био добар и да је формирано одељење које, каже, обећава.
-Ипак, без ученика ништа. Кад њих имамо, имамо и можемо све- закључио је професор Петар.

ПРВО МЕСТО ИЗМАКЛО ЗА БОД
Седамнаестогодишњег Драгана Јелића из Новака, ученика другог разреда трогодишњег смера машинбравар делио је само бод од првог места и титуле државног првака. Овом скромном младићу, који о себи воли да говори делима а не речима, овогодишње учешће на републичком такмичењу било је прво искуство.

-Пре свега, било је занимљиво. Учествовало је доста кандидата, њих 19, а ја сам био најмлађи такмичар. И на регионалном такмичењу, где сам такође био други, конкуренција је била озбиљна, 13 учесника. Припреме су почеле већ крајем децембра. На републичком такмичењу у Крагујевцу сам имао 191 бод од максималних 200. Први је имао само бод више. Значајно је то што сам на практичном раду освојио максималних 150 поена- прича Драган који је у коцељевачку средњу школу дошао из суседне општине Уб.

Његова првобитна жеља је била да своје школовање настави у том градићу, где је претходно похађао основну школу. Међутим, због недовољног броја бодова није успео да се упише на жељени смер машинбравар те је то учинио у Коцељеви у другом уписном кругу. Ипак, не жали због тога јер му се у овој школи веома допадају професори за које каже да су добри, строги али правични и спремни да раде са ђацима који желе да уче и усавршавају се.

-Важно је да свако од нас да све од себе па у том случају ни резултати не изостају. Заиста сам пресрећан био када сам схватио да сам други у Србији. На почетку нисам могао ни да верујем- прича Драган који планира да се након завршене средње школе усаврши за вариоца јер је, каже, дефицитарно занимање и верује да ће на тај начин лако доћи до знатно плаћенијег посла.

Фото: "Глас Подриња"


Његов ментор, професор Драган Стојановић задовољан је резултатом на државном такмичењу али додаје да је један бод разлике између ученика коцељевачке средње школе и првопласираног такмичара “камен у ципели који жуља до наредне године и нове прилике да се покуша освојити титула државног првака”.

-Драган је изабран за ово такмичење јер смо проценили и видели да он то може. Али, да би обишао неке друге, који такође то могу, мора тренингом да подигне тај ниво. Важно је да се искључи трема. Када он схвати да нешто може, када је то за њега рутина, а не моменат, онда је то оно што даје могућност резултата. Зато је био други на регионалном, па поново други на државном- рекао је професор Стојановић и додао да је презадовољан постигнутим резултатом.

-Ми смо сами себи наметнули висок критеријум. За 40 година колико се бавим професорским позивом моји ученици 13 пута су били на прва три места на републичким такмичењима. Коцељева је мала средина и када се нађем са колегама из осталих школа на неким такмичењима заиста смо препознати и респектовани и то нас додатно обавезује- сматра Драганов ментор.

Машинбравари морају да имају вештину у рукама, потпуну контролу, координацију, тачност и брзину. Када прецизно координира рукама, машином која је најсавршенија, онда ће сваки други алат, ма колико савремен био, моћи успешно да води. Ученик Средње школе у Коцељеви је своју вештину већ потврдио. Верује да ће је у наредној години додатно усавршити, потковати се већим теоријским знањем и постићи још бољи резултат на новом такмичењу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa