Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ЈАГОДЕ У ЦУЉКОВИЋУ

Поцерина се јагодом дичи

На Фестивалу је биран најлепши штанд, највећа и најмања јагода, а даме су се надметале у брзом откидању петељки са јагода. “Људи из читаве Поцерине имају прилику да посетиоцима представе резултате вредног и марљивог рада ком су они посвећени током целе године Фестивал је настао из срца, а све што настаје из љубави носи са собом племениту идеју” рекао је Душан Симић, директор Туристичке организације града Шапца, организатора манифестације
Цуљковић је у суботу био домаћин четвртог Фестивала јагода. Иако је киша прекидала ревијални део програма, велики број посетилаца имао је довољно времена да посети продајни део манифестације и увери се у квалитет поцерских јагода и производа од њих.

Већина излагача потрудила се да на својим штандовима понуди и производе од јагода, како слатка, џемове и сирупе, тако и различите слатке залогаје који су највише привукли најмлађе.

На Фестивалу је биран најлепши штанд, највећа и најмања јагода, а даме су се надметале у брзом откидању петељки са јагода.

Фото: "Глас Подриња"


-Живим овде и од првог Фестивала излажемо. Јагоде гајимо више од 30 година. Почели смо на 20-30 ари и садимо по земљи, није било фолија као сада. Прве саднице смо добили из Грушића и временом смо проширивали производњу. Сада имамо око 5 километара и све је напољу. Немамо пластенике и задовољни смо и овако ценом. Каква је ситуација и с обзиром да је стао извоз у Русију, задовољни смо. Гајимо сорту клер и 90 одсто продајемо хладњачама и трговцима, а оних 10 одсто прерађујемо, наводи Радослав Марковић из Цуљковића.

Драгана Вујковић. такође мештанка, не дели мишљење са Радославом. Ценом није задовољна и каже да се овај посао више не исплати.

-Јагоде гајимо 20 година. Почели смо од мало, па проширили, али више се не исплати. Мраз и време учине своје, дневнице су скупе, а радне снаге и нема. На све то је и лоша цена. Покушали смо и да покривамо пластеницима, али јако је напорно. Не знамо више ни шта, ни како... Чак се ни прерада сада не исплати због ситуације са шећером, каже Драгана која је на штанду имала велики избор шарених посластица које је направила од свог воћа.

Фото: "Глас Подриња"


Градску управу града Шапца на Фестивалу је представљао председник Скупштине града Немања Пајић, који од оснивања подржава ову манифестације.

-Ова манифестација је настала из потребе људи који производе јагоду да представе и покажу свој производ. Јагода постаје озбиљан бренд Поцерине и Шапца. Верујем да произвођачи могу пристојно да зараде од овог посла, али треба и да је брендирају и да Шабац постане познат по томе. Оваква манифестација приближава производњу и квалитет јагода ширим масама. Поред тога, јагодари размењују искуства, долазе и произвођачи опреме и других ствари које утичу на квалитет јагоде и могу нешто ново и да науче. Мислим да ће манифестација у будућности само јачати и имати све већи утицај.
Добро се позиционира и на туристичкој мапи града и све више наших суграђана, али и људи са стране долазе овде, не само због јагоде него и да се добро проведу. Надам се да ће у наредним годинама овде бити више производа од јагода како би се понуда објединила, рекао је Немања Пајић.
Фестивал су организовали Туристичка организација града Шапца и новоосновано удружење “Јагодари Цуљковића”.

Награђени
Награду за најлепши штанд добила је породица Горана Вујковића. Најтежу измерену јагоду произвео је Страхиња Марковић, а најмању Маја Цветић. Петељке је најбрже скидана Јасмина Цветић, а награду изненађења добио је Раде Вујковић.



-То што Фестивал организујемо четврти пут је показатељ да је полазна идеја била добра. Људи из читаве Поцерине имају прилику да посетиоцима представе резултате вредног и марљивог рада ком су они посвећени током целе године, чак и онда када им година не иде на руку. Фестивал је настао из срца, а све што настаје из љубави носи са собом племениту идеју. Сјајна је ствар да на овај начин једно мало село у срцу Поцерине постане значајно на туристичкој мапи по овој важној воћарској манифестацији. Поред тога, овај догађај има и привредни потенцијал, да се људи упознају, умреже и договоре неку будућу сарадњу. Верујем да овде има и људи који су дошли ван Шапца. На промоцији успешно ради и новоосновано удружење “Јагодари Цуљковића”. Добар глас се далеко чује и верујем да ћемо следеће године имати бројне посетиоце из различитих крајева Србије и да ће нам време више ићи на руку. Јагодом се дичите, да се и ми њом поносимо, јер јагода и Цуљковић јесу срце Поцерине, рекао је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић.

Фото: "Глас Подриња"


Публика је, у ревијалном делу Фестивала, могла да жива у анступу КУД “Абрашевић” и представи коју су за ову прилику припремили најмлађи мештани.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa