Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Незаборавно искуство
ЗНАЊЕ НА ДЛАНУ, ИСКУСТВО ЗА СВА ВРЕМЕНА

Незаборавно искуство

У Америчкој фармерској школи ученици су, између осталог, посетили фарму пужева које користе у исхрани, али и у производњи јаја пужева од којих се прави кавијар и слуз за производњу козметичких препарата. У све производне процесе активно су укључени ученици свих узраста ове школе
У оквиру Erasmus+ пројектa, ученици Средње пољопривредне школе (СПШ) са домом ученика, боравили су две недеље на професионалној пракси у Солуну (Грчка). Пројекат „Знање на длану, искуство за сва времена“ испунио је очекивања. Вратили су се пуни утисака и са сертификатима који су валидни у Европској Унији.

- Верујем да ће практично искуство као и стечени сертификати много помоћи нашој деци у професионалном развоју. Прехрамбени и ветеринарски техничари имали су прилику да виде много новина које се примењују у ЕУ, каже професорка Тамара Томић, која је заједно са Миленом Ђаковић водила екипу ученика у Грчку.

Ветеринарски техничари су имали прилику и да прегледају животиње, да науче нове начине неге, еколошки фарминг, посетили су Америчку фармерску школу у околини Солоуна у којој су деца од раног узраста до колеџа укључена у фармерски посао, где су се упознали са цикличним системом економије.



- Најлепше смо примљени у Dog Academy тренинг центру, специјализованој компанији са изузетним тренерима који су имали интерактивно предавање. Деца су на практичан начин могла да учествују и да примене све што су чули. Пракса и јесте поента овог пројекта, додаје проф. Томић.

Прехрамбени техничари имали прилику да се упознају са начином на који се производи сипура, национална ракија од грожђа, различите сорте вина, као и да науче другачији приступ у производњи меда и гајењу пиринча. У посети Ziogas ранчу искусили су теренско јахање.

- Било је незаборавно. По први пут смо видели неке ствари, као што је производња меда, вина и ракије. У Америчкој школи, која има циљ да зближи децу са природом, видели смо фарму пужева које користе у исхрани, али и у производњи јаја пужева од којих праве кавијар. Одушевило нас је то што су у свим производним процесима укључени ученици свих узраста, каже Огњен Матић, ученик треће године прехрамбеног смера.



Поред стицања практичног искуства, било је времена и за обилазак знаменитости као што је незаобилазни Зејтинлик, црква Светог Димитрија, Бела кула, музеј у Сохосу и замак у Анаполију, који се налази у Горњем граду Солуна и представља најстарије здање.

- Грци су гостољубиви и пријатни, носим само најлепша искуства. Било је вечерњих шетњи, дружења, разговора, каже Николина Штрбац, ученица треће године, смер ветеринарски техничар.

Пред повратак кући, добили су дрво маслине, једно од симбола Грчке.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa