Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСТАВЉЕНА СЕЛЕКЦИЈА 3. ИНТЕФА

Глумци у земљи чуда

ТОШ од првог ИНТЕФ-а, у сарадњи са тимом Фестивала, настоји да Град буде добар домаћин и да госте упозна са културом и историјом нашег града. Мишар је свакако један од најзначајних стратешких туристичких тачака, не само за Шабац, него и за целу Србију. Дивно је када вам у госте дођу људи из Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине
На конференцији за новинаре, одржаној протеклог четвртка у Културном центру Шабац, саопштена је овогодишња селекција 3. Интернационалног театарског фестивала (ИНТЕФ). О избору представа, програму и организацији фестивала говорили су драмски уметник Радоје Чупић, селектор, Нина Стокић, директор ИНТЕФ-а.

- Водио сам се својим осећањем и позоришним искуством. Нисам калкулисао, нити сам имао своје приоритете, пресудни чинилац био је начин који би могао да представи младе људе у најбољем могућем светлу. Мислим да би требало презентовати свету оне који су на почетку каријере, као и аматере које треба подржати из све снаге, јер су скрајнути у последње време, истакао је селектор Чупић и додао да су нијансе одлучивале у селекцији „Глумци у Земљи чуда“.

Овогодишњи ИНТЕФ подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Шабац и ТОШ.

- ТОШ од првог ИНТЕФ-а, у сарадњи са тимом Фестивала, настоји да Град буде добар домаћин и да госте упозна са културом и историјом нашег града. Мишар је свакако један од најзначајних стратешких туристичких тачака, не само за Шабац, него и за целу Србију. Дивно је када вам у госте дођу људи из Северне Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и када можете да им покажете све лепоте и специфичности нашег краја. Верујем да нам овај пут учесници долазе као гости, али да ће наредни пут преузети улогу домаћина и да ће нам се увек враћати, рекао је Душан Симић, в.д. директора Туристичке организације Шапца.

СЕЛЕКЦИЈА СТУДЕНАТА ГЛУМЕ
1.Рибарске свађе Карло Голдони, режија: Милош Ђорђевић и Тадија Милетић (Факултет савремених уметности Београд.
2. „Lux in tenebris“ Брехт, режија Ђорђе Нешовић (ФДУ Београд)
3. „Прослава“ Томас Винтерберг, режија Борис Лијешевић (Академија уметности Нови Сад)
4. „Време за забаву“ Харолд Пинтер, режија Борис Василевски (ФДУ Скопље)
5. „Нина“ ауторски пројекат Николине Вујевић
ОМЛАДИНСКА СЕЛЕКЦИЈА
1.„Неиспричане приче“, Чехов, режија Милан Плетел (Драмски студио Соња Маринковић“ Нови Сад)
2.„Алиса у земљи чудеса“ адаптација Иво Мартинић, режија Ловро Крсник (Умјетничка организација „Точка на и“ Загреб)
3.„Game“ текст и режија Сеад Ђулић (Мостарски театар младих)
4.„Мисури“ Предраг Јакшић, режија Ризески (Театар Лево, Београд)
5.„Мамут“ Изабела Јакимова и Христијан Крстевски, режија Александар Јовановски



Представа у продукцији ИНТЕФ-а, „Нора - луткина кућа”, по тексту Хенрика Ибзена, у режији Теодоре Сиљаноске, премијерно ће бити изведена на отварању Фестивала.

- Припреме за овај ИНТЕФ трају током целе године, али се активно спремамо од тренутка када саопштимо селекцију. Наш фестивал негује традицију да има добар пратећи програм, тематску изложбу, госте из света књижевности, као и програм за најмлађе, каже директорка Фестивала.

Трећи ИНТЕФ одржаће се од 15. до 21. августа у Мишару.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa