Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Од великог утицаја на плодност
Значај микроорганизама за успешан раст и развој биљака

Од великог утицаја на плодност

Од њихове активности зависе сва најбитнија својства земљишта, пре свега његова структура и плодност, при чему најважнију улогу у овим процесима имају хетеротрофне бактерије и гљиве. Што је већи број микроорганизама у земљишту то је више органске материје унето у земљиште самим тим пХ вредност је оптималнија, повећава се водни режим земљишта
Микроорганизми спадајуну ситне организме распрострањене у природи. Налазе се у земљисту,води, ваздуху, човеку и њихова улога је разлагање органске материје као и непрекидно кружење енергије у природи. Од њихове активности зависе сва најбитнија својства земљишта, пре свега његова структура и плодност, при чему најважнију улогу у овим процесима имају хетеротрофне бактерије и гљиве. Што је већи број микроорганизама у земљишту то је више органске материје унето у земљиште самим тим пХ вредност је оптималнија, повећава се водни режим земљишта.

Нове технологије биљне производње подразумевају већу употребу пестицида као и хербицида који су штетне по микроорганизме. Треба нагласити да се паљењем биљних остатака униште микроорганизми из сетвеног слоја земљишта, за враћање потребне популације која знаци живот за сетвени слој мора проћи пар месеци.

Обнављање биофлоре је дуг период а изгуби се и органска материја. Мора се водити рачуна о оптималној бројности микроорганизама. Органску материју чине веома сложена и разноврсна једињења, микроорганизми својом ензимском активносћу разлазу на простија једињења (која им слузи као храна и енергетски материјал). Трансформација органске материје деловањем микроорганизама одвија се низом бијохемиских процеса у два основна правца и то минерализације и хумификације.

У процесу минерализације од органских материјала добијају се Х2О, ЦО2, НХ3, ХНО3, Х3ПО4 И минералних соли као крајњи производ. У тим процесима из органске материје ослобађају се биогени елементи Н, П, К, Ца, Мг, С као и многи микроелементи неопходни за зивотни циклус биљака. Производ процеса хумификације, настаје хумус као најважнији део физичких, хемијских и биолошких особина земљишта. Повећање количине хумуса значи и повећање енергије у земљишту која омогућава земљишним микроорганизмима синтезу нових органских матрија. Посебан значај имају бактерије у процесима нитрификације, оксидације сумпора и фиксације атмосверског азота. Хумусне материје у земљишту су подложне минерализацији при чему се ослобађа ЦО2, НХ3, нитрати, фосвати, сулфати и друга минерална једињења потребна у исхрани биља.

Већина земљишних микроорганизама, а посебно ризосверне бактерије припадају изразитим хетеротрофима које а свој развој захтевају лако приступачна органска једињења. Основни природни извори органске материје су биљни остаци који непрестано доспевају у земљиште , тако да треба разумети савет да се непале жетвени остаци. Процес минерализације је брз уколико има више азота, угљених хидрата, аминокиселина и протеина у биљним остацима а спорији уколико има више целулозе, лигнина и фенолних једињења. Најповољнија физичко-хемијска својства за микроорганизме у земљистусу пХ неутрална, добра структура, добар водно-ваздусни резим 60-70% И садржај м органске материје изнад 2%. Највећа бројност микроорганизама је сезонска И највеца је у рано пролеце и јесен, када има довољно влаге и када је температуре 20-30 степени до 40 цм дубине уз добро обезбеђен кисеоник и органску материју. На земљиштима са мањим бројем микрофлоре могу се додати биогене смесе култура бактерија и тако поспесити разлагање органске материје. Услед недостатка истих препорука су зеленисна ђубрива како би се поправила плодност и одржало оптимално бројчано стање микроорганизама.
Дип.Инг Јован Сушић ПССС шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa