Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Најважнији фактори за успех производње
ПОСТРНА СЕТВА СИЛАЖНОГ КУКУРУЗА

Најважнији фактори за успех производње

Најважнији фактори за успех производње силажног кукуруза у пострној сетви су: време сетве, примена агротехничких мера, наводњавање и избор хибрида
Најчешћи плодоред у производњи житарица је кукуруз – пшеница. Смењивање ова два усева земљиште током године остаје 270 дана слободно. Жетва јечма и пшенице почиње крајем јуна, а завршава око 15.јула, тако да нам после жетве преостаје још 80 – 100 дана вегетације до појаве првих јесењих слана, што је довољно дуг период за још једну жетву.

Најважнији фактори за успех производње силажног кукуруза у пострној сетви су: време сетве, примена агротехничких мера, наводњавање и избор хибрида.

Време пострне сетве кукуруза условљено је жетвом претходног усева и треба је извршити одмах после жетве, ако је могуће истог дана, како би се сачувала што боље постојећа влага и повећао број расположивих дана за развој биљака. Земљиште треба плитко узорати 15-30 цм и одмах сејати како би у случају недостатка падавина семе имало бар миниминалне услове за клијање и даље ницање. Остале агротехничке мере су исте као и при редовној сетви. Потребно је заорати 70-80 кг/ха чистог НПК хранива и предсетвено 20-40 кг/ха КАН-а. Пожељно је и ђубрење разређеним течним стајњаком (1:1) чиме се прихрањује додатно и повећава влага земљишта. После сетве пожељно је ваљање.

Густина се не препоручује да буде већа као при редовној сетви, а избор хибрида је из ФАО 100 и 200 групе зрења, јер само они могу постићи фазу пуне воштане зрелости пре појаве првих слана, мада то могу постићи и хибриди ФАО 300 групе зрења.

Да би се добила квалитетна силажна маса и повољан однос суве материје и воде, силажна маса треба да садржи 28-30 % суве материје. Силажна маса са ниским садржајем суве материје, производи прекиселу силажу са високим садржајем сирћетне киселине и такву силажу стока не конзумира радо, односно слабо. Садржај суве материје у силажној маси је у ниској корелацији са учашћем суве материје зрна у њој, па и хранљива вредност силаже зависи од суве материје у биљкама при силирању, па према томе силаже са ниским садржајем суве материје имају ниску енергетску вредност и неповољан састав органских киселина.

Сетвом касних хибрида може се постићи висок принос зелене масе али је зато садржај суве материје низак око 18%.

У колико кукуруз није постигао фазу пуне воштане зрелости у моменту силирања а треба да добијемо квалитетну силажу, такав кукуруз се може успешно силирати мешањем са другим биљним материјама које имају висок садржај суве материје као што је цела биљка дозрелог кукуруза, кукурузовина, сува репина резанца, плева, исецкано сено или слама...Пожељна влажност овако мешаних материја је 65-70%, односно треба помешати 75% сикажне масе пострног кукуруза и 25% дозрелог кукуруза да би се добила силажа са 30% суве материје. Исти такав однос је и са другим сувум материјама.

Обезбеђивањем хране из пострне сетве ,је од великог значаја полиопривредним произвођачима посебно ако је година са повољним падавинама, треба јој придавати значај и све више примењивати посебно ако постоји могућност наводњавања.
Светлана Златарић, ПСС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa