Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Век од подизања  Спомен костурнице у Прњавору
Ходочашће на Цер у славу предака и јубилеја

Век од подизања Спомен костурнице у Прњавору

Најмлађа особа Ходочашћа има 13 година , а најстарија 62. Колону су предводила два војника који симболизују војника из 1914. године и војника са Кошара. Ход у част предака, јубилеја и чувања сећања
Мештани Прњавора и околних места добровољно су се окупили у једном заједничком циљу, Ходочашћу у част и славу Прњаворских Великомученика стазама Церских јунака, шетњи дугој 23 км. Иницијативу за организацију Ходочашћа дали су Дејан Васић, као и професор историје у прњаворској школи Андраш Комароми. Учесници су се окупили у порти Храма Светог пророка Илије у Прњавору, свештеници Владимир Јаковљевић, Миладин Богдановић и Бранко Станимировић на челу са Црквеном општином Прњавор дали су Благослов уз молитву за путнике и поздравили све учеснике. Такође допринос је дао и црквењак Драган Јокић захваљујући коме порта блиста пуним сјајем.

Програм испред спомен костурнице почео је интонирањем химне Србије, сведочење преживеле девојчице говорила је десетогодишња Тијана Саватић. Мештани су имали прилику да чују о злочинима које су чинили Аустроугарски војници над цивилима и децом у Прњавору 1914. године. По завршетку програма уручене су похвалнице професору Божидару Панотвићу који је насликао икону Прњаворских великомученика, као прњаворским паросима. Даринка Рајичић ауторка књиге „Прњавор Мачвански 1912-1918“ није могла да присуствује из оправданих разлога и њој ће бити накнадно уручена Похвалница у знак захвлнлности за све што је учинила и сачувала од заборава са њеним покојним мужем Михајлом Рајичићем који је аутор чувене књиге „Прњавор 1“ и „Прњавор 2“.

Колону су предводила два војника који симболизују војника из 1914. године и војника са Кошара. Иза њих све време пута учесници су носили заставу Ваша дела су бесмртна, Слава Церским јунацима и Прњаворским Великимученицима. Такође гости из Лознице увеличали су овај догађај и донели заставе и барјаке наших светаца и славних војсковођа. Око 15 часова Марш је стигао на циљано одредиште испред Цркве Светог Јована Шангајског на Церу где су их дочекали мештани који нису били у могућности да пешаче. На самом крају уручене су Похвлнице свим учесницима Ходочшаћа и људима за помоћ у организацији. У Ходочашћу су учествовали потомци Веселина Веселиновића прњаворског Солунца, унук Жељко и праунуци Лазар и Урош, потомци прњаворских Великомученика, као и потомак Николе Пејића чија се фреска налази у Спомен костурници. Страницама „Прњаворски незаборав“ на којој су сачуване преко хиљаду фотографија старог Прњавора, као и „Мачвански Прњавор - Мој Завичај“.



Најмлађа особа Ходочашћа има 13 година , а најстарија професорка ликовног 62 године. Поред многобројне омладине и мештана Прњавора у Ходочашћу су учествовали мештани из Лознице, Петковице, Рибара, Шапца, Београда, Новог Сада.

Прњавор је једино село у Србији одликовано орденом Карађорђеве звезде, такође мештани су неизмерно захвални Др Арчибалду Рајсу захваљујући коме су Европа и свет чули за овакве злочине. Црква је канонизовала Прњаворске мученике и благословила да се славе 30. децембра.

-Ово је величанствен догађај за наше место , по први пут у историји организовано је Ходочашће на Цер, сви учесници и људи који су пружили несебичну помоћ за организацију заједно су дали подједнак допринос. Сваки појединац је заслужан, сви смо сносили подједнаке трошкове за организацију овог историјског догађаја. Осетио сам одговорност и дужност да никада не смемо да заборавимо наше славне претке и људе који су дали животе да би ми данас живели у слободи и одатле је потекла иницијатива. Имамо једну веру, једну земљу, један завичај и на нама је да будемо достојни потомци наших славних предака. Ово је најмање што смо могли да учинимо као мештани Прњавора - истиче организатор Дејан Васић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa