Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Рутава буба
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Рутава буба

У наредним данима, високе дневне температуре, створиће повољне услове за активност ове полифагне штеточине у воћарским културама.
Препорука је да се у младим засадима примене све превентивне мере у циљу заштите од ове штеточине
Одрасла јединка рутаве бубе је величине око 10 мм, црне боје и обрасла сивим длачицама, док на покриоцима има 12 до 15 бледожутих тачкица. Развија једну генерацију годишње. Презимљава у земљишту на дубини од око 5 цм, одакле излази у рано пролеће и храни се коровском вегетацијом. Сунчано време и минимална температура од око 15°C, чине повољне услове за њен лет, парење и полагање јаја. На воћарским културама храни се прашницима, тучком и круничним листићима чиме спречава оплодњу биљке.

Највећу штету прави у младим засадима воћа, када су биљке у првим годинама родности.

У наредним данима, високе дневне температуре, створиће повољне услове за активност ове полифагне штеточине у воћарским културама.

Препорука је да се у младим засадима примене све превентивне мере у циљу заштите од ове штеточине:

-Постављање белих или плавих посуда са водом уз додатак мирисног атрактанта попут екстрата са мирисом јагоде, цимета или негро бомбоне. Највећи број посуда треба поставити на ободе парцеле, а мањи број у унутрашем делу парцеле.

-Одлагање међуредне обраде земљишта у циљу сузбијања корова јер се рутава буба храни њиховим цветовима и тиме се одвлачи од воћа.
Дипл.инг Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa