Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
ПУТ ПУТУЈЕ МЕНСИН STE(A)M КАРАВАН

Бесплатне радионице за децу

У просторијама Центра за стручно усавршавање у Шапцу, протекле суботе одржан је низ бесплатних радионица у оквиру Менсиног STE(A)M каравана. Пројекат је подржао Центар за промоцију науке, а радионице су реализовали чланови Одсека за рад са децом Менсе Србије: Дејан Јовић, Момчило Степановић, Тања Олеар Гојић и Миа Чараковац.

За старије основце (од 5. до 8. разреда) радионице је реализовао Дејан Јовић:

- На радионици Зашто нам је битан BMI ученици су научили шта је BMI и зашто је његова нормална вредност важна за здравље сваког човека. У практичном делу радионице мерили су висину, тежину, обим струка и рачунали Индекс телесне масе, каже Јовић.

На радионици Бука и наука ученици су сазнали како се дефинише бука, који је ниво буке законски прихватљив, зашто је бука, после загађења ваздуха, највећи и најопаснији загађивач животне средине. У практичном делу радионице, преко мобилне апликације, мерили су буку у различитим условима и анализираки добијене резултате.

На радионици Мозак у ритму музике (од 1. до 4. разреда), коју је водила Миа Чараковац, деца су имала прилику да се упознају са основним чињеницама о мозгу и начинима на које музика утиче на мозак, његов развој и активности. Од различитих материјала правили су мозак, а потом повезивали слике активности са деловима мозга који су задужени за ту активност.

Креативну математику, за ученике од 1. до 4. Разреда, реализовао је Момчило Степановић. Креативна математика је заједнички назив за акредитовано наставно средство и наставну методу којом се деца кроз игру уводе у тајне математике. Ова радионица је забавно-едукативног карактера. Деца су имала прилику да се упознају са дидактичким средством и да развијају математичке вештине.

Тања Олеар Гојић реализовала је радионицу Од електрицитета до робота за ученике од 1. до 4. разреда основне школе.

- Деца су се кроз једноставан и необичан експеримент упознала са електрицитетом и наелектрисањем, уз мали сет створили електрично коло са електромотором и експериментом са кромпирима доказали да и жива бића имају струју у себи. Едукативним сетом за учење програмирања направили су своју мини ветрењачу чиме је скренута пажња на потребу стварања струје из обновљивих извора, каже Гојић.
Осим у Шапцу, Менса Србије организовала је радионице у Београду, Новом Саду, Нишу и Свилајнцу, а до краја јуна ће обићи Крушевац и Чачак.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa