Инфо

9. јун 2022.9. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗА ВИКЕНД ОДРЖАН 17. МОТО СКУП МОТО КЛУБА “ЧИВИЈА”

Бајкери живе своје снове

Прво вече наступио је Исак Шабановић, који је, као и прошле године, направио сјајну атмосферу. Друге вечери посетиоце је забављала Тања Јовићевић. Град Шабац и Туристичка организација Шапца су покровитељи Мото скупа, а Ваљевска пивара највећи спонзор. Следеће године “Чивију” поред организације Мото скупа очекује и европско отварање мото сезоне, чији ће домаћин бити Шабац
Одлична атмосфера, добро дружење, јаки мотори, квалитетна музика и врхунска организација обележили су 17. Мото скуп Мото клуба “Чивија”. Кроз капије Шабачког хиподрома у петак и суботу прошло је више од 6.000 посетилаца и мотоциклиста. Скуп је и овог пута прошао без икаквих инцидената.

Што се музичког дела програма тиче, у доброј рок музици могли су да уживају и млади и нешто старији. Програм је конципиран за свачији укус.

Прво вече наступио је Исак Шабановић, који је, као и прошле године, направио сјајну атмосферу, изводећи своје песме, али и старе, добро познате рок хитове.

Друге вечери посетиоце је забављала Тања Јовићевић. Дефиле више од 700 мотоцикала кроз град приређен је у суботу поподне.

Скупу су присуствовали бајкери из свих држава бивше Југославије, Бугарске, Немачке, Аустрије, Швајцарске...

Гости из Бугарске Сашко и Херц стигли су први, још у четвртак, дан пре почетка Скупа.

-Мото скуп у Шапцу је најбољи. Нисам био овде пет година и много ми је драго да се поново видим са другарима. Овде су много добри људи. Прешли смо 700 километара. Паузу смо правили у Зајечару. Доћи ћемо и следеће године, ако будемо живи и здрави и ако не буде короне, каже Сашко.

Ове године било је доста гостију из Аустрије и Немачке. “Чивија” је од ове године међу пет клубова који ће у својим градовима организовати европско отварање мото сезоне. Међу одабраним градовима су и Хамбург, Штутгарт, Бишесхофен и Травник. На овогодишњем отварању ссезоне у Бишесхофену, ком су представници “Чивије” присуствовали, чуле су се бројне похвале за скуп који организују, што је за многе била довољна препорука да на њега дођу. Међу њима је и Баги, Босанац који живи у Немачкој, а кога ни то што нема руку и ногу не спречава да посећује мото скупове у Србији.

-Дошао сам трајком. Нас тројица смо кренули јутрос из Цазина. Пут је добро порошао. Први пут сам у Шапцу. Долазио сам раније у Митровицу, али у Шапцу нисам никада био. Свиђа ми се овде и надам се да ћу доћи поново, каже Баги.

Из Цазина је дошао и Суки, али сам.

-Дошао сам мотором, наравно. Никада на моторијаду нисам дошао аутом. Долазим сваке године на скуп у Шабац и долазићу увек. Овде су моја браћа. Дуго година се познајемо и овде је увек одлично, наводи Суки из Цазина.

Међу мноштвом интересантних гостију издваја се и Јаско. Још један Босанац настањен у иностранству, овога пута у питању је Швајцарска. Оно по чему се издва је велика срећа која га прати. Наиме, на швајцарској игри на срећу огребао је чак пет милиона евра. Новац га није променио, па и даље са старим пријатељима вози моторе и посећује мото скупове. Из Швајцарске до Босне дође аутомобилом, а даље наставља мотором.

-Дошли смо да посетимо своје пријатеље. Прво је стигло нас четворица, али чекамо да их дође још из нашег клуба. Често долазим у Шабац, у сва три клуба и увек када се организују неки сусрети. Увек су сусрети у Србији организовани , људи су добри. Живим у Швајцарској, али увек када је неки скуп дођем у Бјељину и одатле мотором, каже Јаско Сабић.

Међу бајкерима увек има и дама. Међу њима је и Љубица, познатија као Луче, из Суботице. Даме се не питају за године, а слутимо да је иза ње завидан бајкерски стаж. Са једва педесетак килограма, километре вешто савлађује на Сузукију, а ни тешке повреде је не спречавају да дође на жељено одредиште. Пре подне ради у агенцији која се бави обезбеђењем, а поподне долази до изражаја њена дамска страна и другу смену ради у цвећари. Викенди су резервисани за највећу љубав – моторе.

-Мотор возим од своје 14. године. Сваке године сам на мото скуповима. Знају ме сви и ја све знам. Живим живот из снова. “Чивијин” скуп у Шапцу је незаобилазан. Чак и када сам кук сломила носили су ме. Тада сам пет дана путовала са сломљеним куком. Ово је мој живот. Радим радним данима од 6.00 ујутру до 8.00 увече. Петком у 14.00 ствари на “Сузану” и гас, Љубица Луче Ангеловић из Суботица.

Мото скуп туристички потенцијал града
-Највећи број мотоциклиста на скупу је био са стране. Они су значајни за туристичку понуду града. Два или три дана која проведу на Скупу сав новац троше овде. Издато је 97 соба, а у кампу на Хиподрому постављено је око 60 шатора. Било је људи који су желели да виде град и наши чланови су им показали знаменитости града Шапца. Углавном су ишли на стари град, али упознали су се и са ордењем које је Шабац добио у Првом светском рату. Верујемо да им се Шабац свидео и да ће доћи и следеће године како би видели нешто друго, јер Шабац има шта да покаже, истиче Салер.


Наравно, скуп у Шапци не може да протекне без Ваљеваца. “Сораби” су традиционални пријатељи “Чивије”. Брачни пар, Ћира и Ана, не пропуштају скупове у Шапцу, те су дошли и на први дан овогодишњег, иако је Ћира следећег дана женио сина.

-Дошло је нас 5 из клуба. Долазимо у Шабац редовно. Ово је један од најлепших скупова у Србији. Иначе, сваки викенд негде идемо. Следећи викенд ћемо у Требиње, а пошто је прошла корона можемо и “преко”. Све је подређено томе. Зна се да је викенд за скупове, наводи Ћира.

-Тешко је све ускладити, али ко хоће нађе решење. Волим ово, уживам и у дружењу и у вожњи. Имам ћерку која је наследила љубав према моторима. Има положено за А категорију и вози. Путује, иде и са мном, када јој обавезе око школе, а сада факултета то дозволе. Најдаља релација коју сам возила био је Балкански рели Бугарска-Грчка – Албаније – Црна Гора. Доста путујемо, правимо велике километраже.
Бајкери су једна велика породица и увек смо ту да се нађемо једни другима. Каква год непријатност успут да се деси наћи ће се неки мотоциклиста који ће да помогне, наводи Ћирина супруга Ана “командант” у клубу “Сораби”.

Град Шабац и Туристичка организација Шапца су покровитељи Мото скупа, а Ваљевска пивара највећи спонзор. Још 24 фирме из Шапца су помогле да се скуп организује и прође у најбољем реду.

Мото скуп је и овог пута имао хуманитарни карактер. Удружење особа са инвалидитетом “Визидо” на Скупу је имало свој штанд на ком су посетиоце упознали са својим радом и акцијама.Такође, прикупљан је новац за лечење дечака Филипа Станојевића.

Безбедност на првом месту
Саобраћајна полиција је током Скупа вршила појачану контролу саобраћаја. Мотоциклисти који су излазили из кампа су проверавани да ли су користили алкохол, а по граду су патрорирали и пресретачи који су дошли из других градова.
-Имамо добар однос са полицијом. Познато је да на наше Скупове долазе мотоциклисти који се придржавају законских одреби. Раније на нашим Скуповима није било овако ригорозних акција полиције, али није било ни инцидената, нити било каквих проблема. Чули смо се са свим гостима који су били код нас и сви су се безбедно вратили кућама, наводи председник Мото клуба “Чивија” Александар Маџаревић Салер.
Пред почетак Скупа, традиционално, Савет за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца, на Хиподрому је спровео превентивну акцију посвећену безбедности мотоциклиста у саобраћају. Заједно са припадницима одељења саобраћајне полиције разговарали су са организаторима и пристиглим учесницима и поделили су им брошуре о безбедном понашању у саобраћају.
Мотоциклисти су оцењени као једна од најугроженијих категорија учесника у саобраћају. Због тога су овакве превентивне акције од посебног значаја, нарочито када се очекује тако велики број мотоциклиста и грађана на једном месту. Апелујемо на све учеснике у саобраћају да додатно обрате пажњу, јер је мотоциклиста више на улицама, али и на њих да користе сву сигурносну опрему и да ни у ком случају не седају под дејством алкохола на мотор, рекла је том приликом Катарина Тадић, секретар Савета за за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца.


Следеће године “Чивију” поред организације Мото скупа очекује и европско отварање мото сезоне, чији ће домаћин бити Шабац.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa