Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пријем за најактивније добровољне даваоце крви у Шапцу и окoлини

Признања за хуманост, одговорност и несебичност

Добитници сви даваоци који су крв дали 50 и више пута. Новићевић достигао троцифрен број. Свака јединица може бити један спашен живот. Даваоци понос свих Шапчана. Један од најхуманијих градова у Србији
Добровољни даваоци крви из Шапца и околине који су драгоцену течност дали 50 и више пута традиционално су награђени плакетама, поклонима и ручним часовницима на међународни дан добровољних давалаца. Ове године, међу 17 добитника био је хуманиста који је овај хумани гест учинио 70 пута, као и господин Благоје Новићевић коме у евиденцији стоји стотину учешћа у акцијама добровољног давалаштва.

-Почео сам јако давно, још у периоду док сам радио у Црвеном крсту. Најпре сам четири пута годишње то чинио, данас нешто ређе, али док ме здравље служи, бићу ту – истакао је Новићевић.
Један тренутак дели појединца коме здравље дозвољава да буде добровољни давалац и онога коме од других давалаца зависи живот.

Дулаћ рекордер
Рекордер Шапца у добровољном давалаштву је Душан Благојевић Дулаћ који је крв дао 339 пута, односно даровао је 112 литара крви у непуних 30 година колико му је здравље дозволило да то чини. Преминуо је 1986, био је голман Мачве, Радничког, Борца, радник ХИ „Зорка“ и добитник плакете Велерњих новости „Најплеменитији Југословен“ 1969. године. Део је књиге „Најплеменитији подвиг – златни људи“ настале поводом пет деценија од установљења ове награде, а о Душану је снимљен и документарни филм „А то сте Ви“.


-Позивам све да буду добровољни даваоци, давао сам крв и током војне службе и касније, много евиденције је и нестало. Када сам 2011. доживео тешку несрећу на мотору мени је била наопходна крв, добио сам 55 јединица, што ми је спасило ми је живот. Свако може бити у сличној ситуацији - поделио је своје искуство Жељко Пантелић, један од добитника плакете.

Само једна јединица крви за некога може значити разлику између живота и смрти. Свако добровољно давање је потенцијално један спашен живот, истичу у Црвеном крсту Шабац. Дајући крв ви помажете некоме кога и не познајете, кога вероватно никада нећете упознати, нагласио је прим. др Мирослав Поповић, председник УО Црвеног крста Шабац.

-Чините богоугодно дело. Мало шта је тако несебично као овај чин и чинећи то нисте само залог здравља, већ и пример у људским квалитетима. Поносимо се резултатима и традицијом Шапца, али ништа од тога не би било да нема вас и свих давалаца, хуманих људи који су спремни да помогну - рекао је Поповић.

Плакете и поклони су додељени на пријему у Градској кући који је за хуманисте уприличио председник Скупштине града Немања Пајић.

-Настављамо традицију и част ми је што имам прилику да скромним поклонима, у име града и свих суграђана, искажем захвалност овим људима. Они су хероји савременог доба, они спашавају животе, а да би сте 50 или више пута дали крв морате бити здрави, што значи да они воде рачуна о себи и истовремено о другима. Поносни смо на све даваоце, бивше , садашње, будуће, они наш град чине једним од најхуманијих у Србији – нагласио је Пајић.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa