Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

28. Фестивал цвећа „Руже Липолиста“ од четвртка до суботе

Најављен програм манифестације

У сусрет традиционалном 28. Фестивалу цвећа „Руже Липолиста“ Туристичка организација града Шапца на конференцији за новинаре у среду у дворишту Дуњића куће најавила је манифестацију која ће бити одржана 16, 17. и 18. јуна. Госте очекује 23 излагача из целе Србије и традиционално богат културно- уметнички програм. Руже као позивнице суграђанима да посете најмирисније село, током вожње фијакером централним градским улицама уручиће чланови Културно- уметничког друштва „Абрашевић“ у четвртак од 18 сати.

Првог дана, предвиђени су наступи хора Културно- образовног центра из Богатића, ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ и КУД „Абрашевић“. Истог дана биће организовани вожња фијакером и фотографисање. У четвртак и петак, 16. и 17. јуна, од 10 до 20 сати, организује се Ружин Базар старих и уметничких заната на шеталишту.

Председник Организационог одбора Немања Пајић истакао је да село песника и ружа заслужује фестивал који нуди богат културно- уметнички програм, али има и привредну компоненту.

-Традиционално, у јуну, сви се радујемо Фестивалу ружа у Липолисту, манифестацији по којој је Град Шабац препознатљив. Липолист је изашао из оквира локалног и много излагача са стране и гости из целог региона долазе тај дан да уживају, не само у мирису липа, него и у мирису ружа, да виде ружичњаке, обиђу произвођаче, али и да уживају у богатом културно- уметничком програму. Посебно ми је драго да деца из Липолиста ове године наступају. Позивам суграђане да и ове године уживају у манифестацији- навео је Пајић.

Директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић рекао је да једна од водећих манифестација овог краја показује истрајност ружара који се са радошћу одазивају позиву да учествују у фестивалу. Ове године се очекује 23 излагача из Липолиста и целе Србије.

-Туристичка организација је увек ту уз Липолист и липолиштанске ружаре. Дивно је што манифестација траје 28 година и што је одолела тешким временима којих је било. Опстала је управо због воље, жеље и ентузијазма свих да сваке године приредимо један овакав фестивал. Драго ми је што пропратни програми окупљају пре свега младе људе и уметнике из овог града и што смо објединили бројне културне институције и културно- уметничка друштва- подвукао је Симић.

Расадник „Топаловић“ традиционално ће учествовати на Фестивалу и очекују да ће бити један од конкурената и за награду.

-Даћемо свој максимум да заслужимо признање. Пре свега, ми ћемо имати много посетилаца у расаднику. Многа удружења пензионера и туристичке организације најављују нам своје доласке, тако да смо ми спремни да угостимо велики број људи који ће доћи у расадник, а и код нас да виде ружичњак, да уживају у лепоти и мирису цвећа- напоменула је Драгана Селенић из Расадника „Топаловић“.
У петак у Етно селу „Топаловић“ у Липолисту у програму „Ружо моја најмилији цвете“ од 18 сати учествују Омладинско позориште „Вожд“ и изворне вокалне групе, као и КУД „Абрашевић“ и ученици шабачке Музичке школе, који ће наступити и последњег дана манифестације. У Основну школу „Војвода Степа“ у суботу, централног дана од 10 сати, сели се Ружин базар, а биће отворена и изложба цвећа. Химна фестивала биће изведена тачно у подне.

Наступи предшколаца ПУ „Наше дете“ из Липолиста под називом „Цветни валцер“ и ученика школе домаћина обогатиће програм. У такмичењу у изради аранжмана од ружа опробаће се ученици средњих пољопривредних школа и основци из Мачве, а најуспешније очекују награде. Награђени ће бити и најбољи асортимани ружа и ван руже, као и најлепши штанд. За сам крај, традиционално, биће додељена „Повеља пријатељства“ заслужним појединцима.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa