Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

18 година Асоцијације Дуга

Организација са великим сновима

“Хуманост за нас представља активан однос према људским вредностима и другим људима, посебно према онима који нису у стању задовољити своје основне људске потребе. Стога ако желимо да укажемо на важност хуманости, морамо промовисати дух помагања и љубави према другом човеку.”
Тражити више од подразумеваног, гледати даље од већ виђеног, отварати дијалог о проблемима најрањивијих у местима у којима се обично чуо само монолог патријархата, могу само храбри. Они од своје борбе направе стазу, која временом постане пут на којем се временом спонтано придруже не само они за чији бољи положај у друштву се залажу, него и друге у том тренутку утицајније организације чији је циљ редефинисање устајалих ставова и мењање застареле законске регулативе.

Побољшање услова живота свих грађана у заједници и адекватна и правовремена подршка најосетљивијим категоријама друштва, биле су пре 18 година идеје водиље за оснивање Асоцијације “Дуга”. Прошлог четвртка, ова “организација са великим сновима”, у кругу блиских сарадника и пријатеља, прославила је осамнаест година постојања и раста.



-Деветог јуна, 2004. године у у тадашњем Министарству за људска и мањинска права, основана је Асоцијација Дуга. Окупили смо се у намери да побољшамо услове живота у локалној заједници. Јасно смо изразили намеру да најосетљивијим категоријама пружимо подршку и будемо уз њих у остваривању њихових људских права. Током свих ових година, заједно смо расли, ширили територију деловања и обухватали нове циљне популације, у потпуности остајући доследни нашој највишој вредности бризи о сваком човеку- истакао је актуелни предсеник Управног одбора Асоцијације Дуга, Александар Прица.

Прица је овом приликом најавио и своје повлачење са функције председника Управног одбора и представио Славишу Ковача, као новог човека на челу Асоцијације од 1. јула текуће године.

-Обећавам да ће Асоцијација Дуга и даље бити организација која ће се пре свега бавити човеком, а не папиром. Видети осмех на нечјем лицу и схватити да сте неком помогли, учинили добро дело, нема цену. Такође, обећавам да ћемо и у периоду пред нама наставити са различитим едукацијама, израдом и изменом различитих докумената у циљу побољшања услова живота у нашој земљи- изјавио је будући председник УО Асоцијације Дуга и изразио захвалност тиму који је 18 година растао уз Асоцијацију и који ће и “у будућности исцртавати неке нове осмехе на лицу и бринути о неким новим људима”.

Увек примеример добре праксе
Сарадња Дуге и Траг фондације траје од 2005. године. По речима извршне директорке Траг Фондације, Биљане Дакић Ђорђевић, Асоцијација Дуга је преко програма Активне заједнице била подржана за оно што је била и до данас остала основа њиховог програма: подршка угроженим групама.

-На различите начине Дуга је од нас добијала ветар у леђа и то је здушно враћала, пре свега у локалну заједницу својим корисницима, али и делила искуство са другим активистима и организацијама широм Србије. Несебично су делили, помагали и умрежавали и тиме дали неопходну наду и храброст многим људима у другим заједницама које нису имале ту срећу да имају Дугу. У најтежим годинама, кризе, поплаве, ковида, Дугин тим није седео по канцеларијама и писао пројекте, већ био на првој линији борбе и налазио се свима онима којима је подршка у том тренутку била потребна- рекла је измеђуосталог у свом обраћању извршна директорка Траг фондације.

У најтежим годинама, кризе, поплаве, ковида, Дугин тим није седео по канцеларијама и писао пројекте, већ био на првој линији борбе и налазио се свима онима којима је подршка у том тренутку била потребна


Грађанска иницијатива, као кровна организација цивилног сектора Србије, дуги низ година подржава рад Асоцијације Дуга. Програмска директорка Бојана Селаковић, апострофирала је Дугу као увек прави избор у представљању добре праксе.

-Током девет година колико радим у Грађанским иницијативама, Дуга је увек прави избор када треба представити добру праксу у томе како се окупљају људи у локалној заједници, у томе како се помаже најосетљивијим члановима нашег друштва, у томе како се прави и бори једна јака организација и како изгледа лидерство. Од изузетне важности је чињеница да једна организација може да траје дуги низ година са врло јасном перспективом даљег развоја, јер организација јесте идеја, организација јесу људи- закључила је Селаковић.

Сарадња са државом
Током свог трајања Асоцијација Дуга је остварила битне конекције са државним установама и институцијама. Како је навела шефица Одељења за ХИВ инфекцију, полно преносиве инфекције, вирусне хепатитисе и туберкулозу Центар за превенцију и контролу болести Института за јавно здравље Србије, др Данијела Симић, организационо перфектни представници Дуге су одлични сарадници у бројним истраживањима и камапањама, али и изради стратешких докумената и акционих планова.

Када је реч о стратегијама, виша саветница у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић је најавила израду значајне стратегије децентрализације услуга социјалне заштите у локалној заједници, приликом чије израде рачунају на Дугу као сигурног партнера.

-Препознали смо оно што Дуга ради, а то је услуга теренског сарадника у локалној заједници, која нам је од изузетне важности за реализацију наведене Стратегије- рекла је Чабрић.

Квалитет услуга за нас представља стални изазов, да будемо што бољи, баш по мери особе којој ту услугу пружамо, нама је корисник на првом месту


Дугине вредности
Без јасне визије и дефинисаних вредности нема стабилне Организације. Скоро две деценије трајања потвридиле су да идеје којима се Дуга руководи имају одјека у заједници са којом живи. Једнаке могућности, хуманост, квалитет услуга, од почетка су позициониране на врху Дугине лествице приоритета.

-Под једнаким могућностима подразумевамо да сви појединци у нашем друштву имају једнака права која су законом загарантована. Кроз једнаке могућности подразумевамо да правна регулатива не прави разлику између припадника разних друштвених група, односно да нема дискриминације мотивисане оним својством које представља неотуђиви део идентитета неке особе. На пример, пол, старост, сексуална оријентација, порекло, висина прихода или имовина, језик, вероисповест, убеђења, ставови, здравље или инвалидитет не смеју довести до неједнаког третмана пред законом и не би требало да неоправдано умањују могућности појединца.

Брига о људима за нас представља бригу о сваком човеку, како грађанину наше државе, кориснику наше услуге, нашим сарадницима и партнерима тако и запосленим у нашој организацији и њиховим породицама.

Хуманост за нас представља активан однос према људским вредностима и другим људима, посебно према онима који нису у стању задовољити своје основне људске потребе. Стога, ако желимо указати на важност хуманости, морамо промовисати дух помагања и љубави према другом човеку.

Квалитет услуга за нас представља стални изазов, да будемо што бољи, баш по мери особе којој ту услугу пружамо, нама је корисник на првом месту. Једино мерило за наш квалитет услуга које стално унапређујемо у складу са стварним потребама наших корисника јесте задовољство корисника остварено том услугом и задовољење његових потреба- приоритети су Дугиног функционисања.
Т.Т.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa