Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Чувари културног наслеђа
Рестаурација и конзервација икона из XIX века из цркве Св. Тројице у Брдарици

Чувари културног наслеђа

„Духовност, посвећеност, љубав према уметности, поштовање културног наслеђа свог народа и жеља да се оно чува и негује, одликује и ученике и наставнике,“ изјавила је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић
Матуранти Школе примењених уметности са образовног профила Конзерватор културних добара имали су привилегију да, у оквиру израде матурских радова, учествују у процесу конзервације и рестаурације икона са иконостаса храма Свете Тројице у Брдарици (Драгиње), које датирају са почетка 19. века.

-Нема лепше и племенитије мисије једне школе од чувања културног и историјског наслеђа, посебно ако имате капацитете и ресурсе да такве активности и спроводите, а Школа примењених уметности, њени професори и ученици су, по много чему изузетни и даровани посебном врстом смисла. Духовност, посвећеност, љубав према уметности, поштовање културног наслеђа свог народа и жеља да се оно чува и негује, одликује и ученике и наставнике. У Брдарици смо упознали дивне људе, оца Милутина и драге мештане, којима смо, како кажу, улепшали дан и који су од нас ,,много тога и научили“. Драго ми је што ће иконе из 19. века, рестауриране и светле, красити храм који им припада - изјавила је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Духовност, посвећеност, љубав према уметности
Протонамесник храма Свете Тројице у Брдарици Милутин Илић сматра да су ученици показали изузетну надареност, труд, залагање и посвећеност приликом рестаурације иконостаса.

-Не постоји ништа на овом свету што је боголикије од уметности, поготову ако кроз њу оприсутњујемо оно што је трансцендентно, у првом реду Превечнога Бога и Светитеље Божије. Поред стварања, које нам је Бог поверио, потребно је и старање о творевини Божијој и оној од људи приведеној у постојање.
Радост је да смо и у нашем времену сведоци једног великог подвига, труда и љубави ученика Школе примењених уметности из Шапца који су са својим професорима упустили се и успешно завршили конзервацију и рестаурацију икона из 19. века са старог иконостаса храма Свете Тројице у Брдарици. У предивној атмосфери имали смо прилику да видимо и чујемо о поступности и механизмима рада на очувању четири иконе и царским дверима које изображавају: Благовести, Господа Исуса Христа, Пресвету Богородицу, полагање Господа у гроб и приказ Господа исуса Христа као младића у лежећем положају - икону недремано око. Ове новозасијале иконе ће после изложбе у музеју бити постављене у нашем храму у Брдарици да сведоче о лепоти старог иконостаса и великом делу наше деце и њихових професора, као достојних наследника и настављача наших славних предака - додао је протонамесник Илић и напоменуо да је храм Свете Тројице бисер Посавотамнаве, те је баштини дугу историју и традицију.

„Драго ми је што сам радио на делу на којем је приказан Исус Христос - Полагање Исуса Христа у гроб. Иако свака икона има посебну причу, свака је повезана са Христом и кроз њу славимо Господа. Такође, веома често учествујем на литургији и то је доста утицало на мене да приступим овом делу као прави конзерватор. Одрастао сам у свештеничкој породици и због тога ми је веома драго што сам имао прилику да се бавим овим послом и радим на оваквом једном задатку.“ (Јован Дукић, матурант)
„Током рада на Царским Дверима научила сам како треба приступити делу на конзерваторски начин. Трудила сам се да у сваком сегменту поштујем дело и његово порекло, јер значај иконостаса је непроцењив; он је испред олтара и самим тим његова естетика и симболика утичу на сам чин литургије. Улога конзерватора је немерљива, јер без конзерватора сутра нећемо имати Грачаницу, Дечане, Сопоћане; односно нећемо имати историју, а без историје и духовности наше постојање нема свеукупан смисао. Професори-ментори су изузетно утицали на мене и научили ме да ниједан детаљ није „ситан“ и да је у процесу рада све битно. Важно је поменути да смо сви радили као један тим и да смо желели да допринесемо заједници у Брдарицама.“ (Марија Петровић, матуранткиња)


-Обновљени храм Свете Тројице у Брдарици из 1791. године, као бисер Посавотамнаве, баштини у свом постојању много значајних личности и догађаја, а ово је свакако једно од дешавања које ће исписати нове странице летописа брдаричког храма. Као парох брдаричко-драгињски благодаран сам како ученицима, тако и професорима - менторима: Милети Ђурићу, Сузани Златарић и Милени Кијурини, као и Невенки Ђокић, директорици ове угледне шабачке школе.

Посвећеност, одговорност и зрелост у раду
Професори ментори Милена Кијурина, Сузана Стефановић и Милета Ђурић били су подршка матурантима у реализацији овог значајног подухвата, али и током четворогодишњег школовања.

-Током рада на овим предметима од изузетног културног значаја, ученици су показали велику посвећеност, одговорност и зрелост у раду. Свима нам је велико задовољство и радост што смо овај рад завршили пред крај школске године, а у ту част организовано је полагање матурског испита у згради порте цркве у Брдарици - истакла је професорка Милена Кијурина.



-Наши ученици: Пантелић Сандра, Петровић Марија, Коларић Тијана, Јованић Јована, Јанковић Марка и Дукић Јована, са нама као менторима, реализовали су веома важан и вредан пројекат за школу, Цркву и Завод за заштиту споменика културе из Ваљева. Они су преданим радом, посвећено, савесно и одговорно са икона уклањали слојеве прашине, чађи, потамнели лак и остатке фарбе, реконструисали подлогу и бојени слој и вратили иконама првобитни изглед и сјај. Након поставке у Народном музеју у Шапцу, у оквиру Годишње изложбе радова ученика, која ће бити отворена 16. јуна, иконе ће бити однете у храм у Брдарици, где ће трајно остати - додао је професор Милета Ђурић.



-Као наставник, тежим да наши ученици и ван установе буду добри амбасадори стеченог знања, умећа, васпитања и културе. На завршном раду су показали све што су научили у току четворогодишњег школовања, али бих посебно нагласила њихову жељу да допринесу очувању нашег културног наслеђа, допринесу Цркви и заједници у једном малом месту. Матурски испит су успешно положили, али највећа награда је срдачност и захвалност мештана и свештеника Милутина Илића из села Брдарице, где су презентовали свој матурски рад - рекла је професорка Сузана Стефановић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa