Инфо

16. јун 2022.16. јун 2022.
Сведочење из пакла у првом лицу
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ” ЖЕЉКА ПАНТЕЛИЋА БУНАРА

Сведочење из пакла у првом лицу

Више од годину дана након објављивања, књига “Ничији војници” (У сарајевском паклу 1992. године) доживела је промоцију и у родном граду аутора Жељка Пантелића. Сведочење о паклу рата у Сарајеву, конкретно “Случају Добровољачка”, први пут је широј јавности на овај начин презенотвано из угла преживелог, тада поручника 65. заштитног моторизованог пука.

На промоцији у Шапцу говорио је историчар Бранислав Станковић, а у публици су били присутни и људи из Београда и Обреновца, где промоције још нису одржане. Књига описује догађаје током марта, априла и маја 1992. године у Сарајеву, када је живот изгубило 42 војника ЈНА.

Случај Добровољачка није исто што и Улица
Случај Доборовољачка не сме да се меша са Улицом Добровољачка. Када се напише “Убијени у Добровољачкој” мисли се само на оне који су убијени у колони 3. маја. Случај Добровољачка обухвата више убистава, од 20. априла и војника који су убијени у кафићу, затим општег напада 2. маја, Добровољачке 3. маја, па све до 23. маја када је наш суграђанин убијен у касарни “Маршал Тито”. Нису 42 лица убијена у Добровољачкој, него њих девет, приликом изласка колоне. Када се каже да их је у Добровољачкој убијено 42 то се користи да се оптужимо да лажемо, наводи Жељко Пантелић.


-Прво сам написао онај део у ком сам лично учествовао. . Међутим, пре штампе сам рукопис дао неким људима да причитају и њима није било јасно ни шта смо ми радили у Сарајеву, ни зашто се све то десило. Због тога сам морао да се вратим и књигу почнем тиме каква је ситуација била пред сам рат у Босни и Херцеговини и ЈНА, наводи Пантелић.

Након бројних перипетија, одбијања издавачких кућа да штампају, а потом и дистрибуирају књигу, Пантелићу је Центар за истраживање ратних злочина из Бања Луке штампао 50 првих примерака књиге. Било им је важно да књига угледа светлост дана пре комеморације, која се погинулима у Случају Добровољачка, одржава сваке године 3. маја. За територију Србије штампао је сам, као ауторско издање. Продаје се путем ауторовог блога “Бунарблог”и преко неких интернет продавница. Од укупно 27 промоција, 20 је одржано у Републици Српској.

Преживљавање
Наш суграђанин први пут је током рата рањен у Хрватској, а потом 2. маја у Сарајеву када је био општи напад на команду. Тог дана је гасио камионе са муницијом који су горели, када је ка њему долетела кумулативна тромбонска мина. Успео је да је избегне, али је она ударила у зид и од распрснућа је имао седам гелера у лицу, рамену и руци. Рањавање је спадало под лакше, па се одмах вратио на задатке. Следећег дана је, са групом војника заробљен и тада је доживео тешко пребијање и малтретирање. Присећа се да генерал Мекензи није дозволио размену, односно да је захтевао од муслиманске стране да преда заробљене војнике, без права да траже било шта, јер су дан раније изиграли договор. Верује и данас да га не би предали, због чина који је имао, па је тада одлучио да на сваки начин покуша да се спаси. Сакрио се међу војнике који су излазили ка аутобусима, а како због тешког пребијања које је доживео није могао ни да се креће, они су га гурали и носили. Сакрио се на под аутобуса и онесвестио, док су остали војници прелазили преко њега. Када је дошао себи био је на српској територији, у Лукавици.


-Спискове погинулих и рањених и заробљених сам ажурирао према сазнањима до којих сам мога да дођем. Након 27 одржаних промоција јављали су ми се људи и добио сам податке за још неколико њих и они ће се наћи у другом допуњеном издању. Све што се прича о овоме може се свести на ниво статистике. Имају две написане књиге и обе су обрадиле политички моменат, преговоре који су се водили око изласка колоне, а нема прича војника из првог лица. Надао сам се да ће неко то написати, али то се није десило. Прво сам на свом блогу написао неколико прича и видео да су људи заинтересовани. Када сам кренуо да прикупљам материјал највише ми је помогао Центар за истраживање ратних злочина из Бања Луке.

Пантелић не верује да ће за овај злочин ико одговарати, или евентуално неко од диретних извршилаца, ко је био последњи на лествици.

-Први поступак, који је покренут 2005. године обустављен је због наводног недостатка доказа. То је изругивање жртвама. Оно што још више боло је што се Србија тим поступком политички поткусурује са босансим властима. Пре нешто више од месец дана поступак је поново покренут и јавили су ми да су подаци из моје књиге ушли у ту нову оптужницу. Неки људи верују да ће овога пута правосуђе у БиХ имати снаге да бар некога осуди, али ја не. Чак и ако неко буде осуђен, то ће бити неко од директних извршилаца, а то су обављали затвореници који су пред рат пуштени, а касније су многи и елиминисани.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa