Инфо

8. децембар 2011.8. дец 2011.
ШАПЧАНИН РАДОМИР-МИЋА НИКОЛИЋ О СВОМ ОЦУ ДАНИЛУ, ОСНИВАЧУ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА “МАЧВА“ ШАБАЦ

БИОЛОГ, РОДОНАЧЕЛНИК ВАРОШКОГ ФУДБАЛА

Заклети Шапчанин. Десни бек “Мачве“ из периода њеног “златног доба“. Камичанин и Србин. Волео живот и људе. Ушао у литературу. Тридесет година у просвети. Волео кратке и јасне одговоре. Оргиналан за катедром Шабачке гимназије и на спортском терену. Таквог професора биологије и великог заљубљеника у спорт, памти син Мића, настављач породичног стабла који данас пензионерске дане проводи у родном граду окружен успоменама у књигама и на пожутелим фотографијама
Најстарији унук Миће Картаџије. Свом сину је по том признатом варошанину, власнику некадашњег хотела Гранд, дао име. Био је пријатељ са белосветским краљем фудбала Сенегалцем и Принцом од Монака. Једно, од једанаесторо деце Кате и Драгића Николића, чувених Камичана.
Данило-Дане Николић, рођен пре више од једног века, основао је 1919. године Фудбалски клуб “Мачва“ у Шапцу. Био је француски ђак. Школован у Ници. По доласку у Краљевину Југославију, тог времена, прво је радио у Бечеју, потом Суботици, а највише у родном Шапцу.
У град првог клавира у Србији, Дане је донео фудбалску лопту. Била је од крпе. Омладинци са којима се дружио двоумили су се дуго око имена будућег клуба. Одлучно је предложио и кумовао. Тако је настала “Мачва“, Фудбалски клуб који је много волео и тада и после активног бављења фудбалом. “Мачва“ је била и остала вечно у његовом срцу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa