Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Безбедно само на уређеним купалиштима
ПОВОДОМ ПОЧЕТКА КУПАЛИШНЕ СЕЗОНЕ

Безбедно само на уређеним купалиштима

Најгоре је на местима која нису предвиђена за купање, где нису уређене плаже и нема спасилачких служби. Таква места би сви требали да избегавају. Деца до 12 година треба да буду под надзором одраслих, ако нису пливачи обавезно, а и ако јесу пожељно је да буду у пратњи родитеља. Препорука је да у периоду од 11.00 до 16.00 часова не треба бити на директном сунцу, наводи Др Јасмин Оснамовић, начелник службе хитне медицинске помоћи
Купалишна сезона званично је почела 15. јуна. Сава је дан пре тога однела један млади живот. Сваке године током лета на српским рекама, језерима, па и базенима, удави се по неколико особа. Најчешће се ради о непливачима, али то није правило.

Др Јасмин Оснамовић, начелник службе хитне медицинске помоћи Дома здравља “Др Драга Љочић”, апелује на све да се купају само на местима која су за то предвиђена, али и да поштују правила купалишта на која одлазе.

-На базенима је најлакше остати безбедан, због тога што су уређени. Најгоре је на местима која нису предвиђена за купање, где нису уређене плаже и нема спасилачких служби. Таква места би сви требали да избегавају. Непливачи када улазе у воду треба да буду само у плитком, где могу ногама да осете тло. Деца непливачи обавезно треба да користе нека помагала, као што су мишићи или шлауфи, па и у том случају у води уз њих треба да буде неки пливач. Деца до 12 година треба да буду под надзором одраслих, ако нису пливачи обавезно, а и ако јесу пожељно је да буду у пратњи родитеља. Родитељи морају да знају где им деца иду и које су њихове пливачке способности, наводи др Османовић.

Фото: "Глас Подриња"


Нека општа правила би требало да су свима позната, па опет, бројни су они који их се не придржавају. Никада у воду не треба улазити нагло, као ни препуног стомака, а поготову не у алкохолисаном стању.

-Не треба нагло улазити у воду, посебно када је човек загрејан или после тренинга. Треба улазити и хладити се постепено – прво ноге и руке, потом труп и на крају грудни кош и глава, да би дошло до усклађивања температуре. Велико је оптерећење и за здраве и децу да уђу загрејани у хладну воду, а посебно за хроничне болеснике. Од оброка до купања треба да прође најмање пола сата до сат времена. Не треба бити ни потпуно гладан, него конзумирати лакшу храну, као што су воће и поврће и обавезно узимати доста течности, што не подразумева алкохол. Алкохол шири крвне судове, притисак пада због топлог времена и може доћи до колапса. Чак и искусни пливачи могу себи да направе проблем конзумирањем алкохола, каже др Османовић.

Лакша храна и доста течности препоручују се и иначе током топлих дана свима, како би их лакше поднели. Такође, неопходно је адекватно се заштити од УВ зрачења, које је последњих година јако изражено. Ово важи генерално када се излази на јако сунце, а посебну пажњу заштити треба посветити на купалиштима.

-Препорука је да у периоду од 11.00 до 16.00 часова не треба бити на директном сунцу. Треба се штитити или боравком у хладу, а ако је неизбежно бити на сунцу, онда шеширима са широким ободима, светлом гардеробом и кремама са УВ заштитним фактором. Одраслима се препоручује фактор 30, а деци 50, саветује др Османовић.

Ни дечји базени нису безопасни
Данас готово свако двориште поседује неки мини базен, дечји или монтажни. Обавезно је средство забаве и хлађења малишана. Ипак, ни они нису потпуно безазлени и безопасни.
-Мали базени, кућни, такође могу да буду проблем. Пре свега, могу да буду извор заразе, али постоји опасност од повређивања, па и од дављења. Верујем да ниједан родитељ неће оставити мало дете у базену без надзора, ма колики он био. Морају да се одржавају, чисте, дезинфикују, а након дезинфекције мора да прође одређени период да хлор почне да делује. Вода мора редовно да се мења, због тога што се стварају алге, упада прљавштина из атмосфере и уноси се на ногама, наводи др Јасмин Османовић.


Није немогуће “покупити” ни неку заразну инфекцију на купалиштима. Међутим, што је купалиште уређеније, то су шансе за тако нешто мање, због тога што су контроле веће. Наравно, свако треба да има и личну одговорност и да, уколико је носилац неке инфекције, предузме све да је не преноси на друге.

-Постоје одређене бактерије и гљивице које могу да се добију на базену. То, пре свега, зависи од третирања воде. Уколико је неадекватна или недовољно адекватна дезинфекција свакако је могуће добити неку инфекцију. Стафилокок и стрептокок су најчешћи, затим кожне инфекције гљивичног типа, па упале уха и ока и томе су подложнија деца. Због тога се и препоручује обавезно туширање пре одласка на базен, а тамо где постоје дезо баријере и пролазак кроз њих. На језерима и рекама је ниво загађености већи, те је и лакше добити неку инфекцију, наводи др Османовић.

Наш саговорник такође апелује да се не скаче у воду, сем на местима која су за то предвиђена, а посебно тамо где вода није бистра. Такође, саветује свим хроничним болесницима да на купалишта носе своју терапију, као и људима који имају јаче алергијске реакције, да код себе имају адекватне лекове.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa