Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Комбајни на њиви, цена на леду
ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У МАЧВИ

Комбајни на њиви, цена на леду

Сунце пржи зној жетелачки. Како је ко посејао, тако ће и пожњети. Ратари мање-више задовољни приносима који се крећу у просеку око пет тона по хектару, а ни квалитет овогодишњег рода није лош. Полемика око цене је неизбежна тема
Велика летња битка за свако зрно хлебног жита у Мачви је почела. Задати циљ, бар када је у питању општина Богатић о укупној овогодишњој производњи од око 24.000 тона пшенице у више атара 13 села ове локалне самоуправе, ће по свему судећи бити испуњен. Први приноси крећу се око пет тона по хектару, а ни квалитет овогодишњег зрна пшенице није лош.

Ни недавна оптимистичка изјава министра пољопривреде Бранислава Недимовића да ће српски произвођачи постићи укупно близу три милиона тона хлебног зрна од овогодишње жетве пшенице у Мачви се оцењује као реална. Свакако, приноси неће бити на нивоу прошлогодишњих, рекордних, али општа оцена је да пшеница неће издати.

Као и увек највећи проблем је цена. За то постоје различити коментари док комбајни већ тутње по житним пољима.

-Морамо и ми остварити какву такву зараду да би од нечега могли живети. Треба имати у виду да поново треба засновати нову производњу. Није на одмет ни подсећање колико је поскупело вештачко ђубриво и како га је било тешко набавити. И други импути у производњи пшенице су драстично поскупели, тако да би цена од бар 40 динара по килограму била задовољавајућа, каже Живорад Јоцковић из Дубља, који је пожео и донео нешто зрна у канти да провери влажност. Додаје да су анализом утврдили 14 одсто, што је задовољавајуће.

Живорад Јоцковић


С друге стране „процурила“ је и вест о неких 35 динара за килограм, што ратари оцењују као неприхватљиво и не може да „покрије“ трошкове улагања, а о некаквој заради нема ни речи.
Ни приноси нису уједначени. Стручњаци кажу да су прво пожњевене њиве под пшеницом где је употребљена лошија агротехника и временске прилике нису биле наклоњене развоју усева ( киша је изостала у време цветања ).

-Ја само предајем пшеницу на чување у силос. Поштено је што ће то радити, кажу бесплатно. После ћу одлучити о продаји. Имајући у виду да је све драстично поскупело, пшеница би требало да буде око 50 динара за килограм, каже Драган Остојић из Клења.

Жетва јечма завршена је у Мачви за нешто више од два дана. Кад је пшеница у питању трајаће знатно дуже, али имајући у виду добру техничку опремљеност и одговарајуће складишне капацитете, не би требало да буде било каквих проблема.

Полемика око цене хлебног жита остаје. За то свако има своје аргументе, али нема сумње да су сви импути у овој производњи скупљи. Узгред, а можда би то требало ставити и на прво место, велике количине жита су блокиране. У Украјини бесни рат. Избеглица је у свету више него икад. Цене енергената су у готово сталном расту и до њих се све теже долази.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa