Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Бранислав Петровић- млади предузетник и узданица породичне компаније

Страст за бизнисом се наслеђује

„Своју страст за бизнисом вероватно сам несвесно наследио у кући, како то већ и иде. Моји родитељи, власници компаније, се преко 30 година баве приватним бизнисом, па одатле и код мене вероватно интересовање датира још од малих ногу“ , каже Бранислав Петровић
Млади Шапчанин Бранислав Петровић, подстакнут породичним послом и жељом да у будућности допринесе развоју и унапређењу компаније одабрао је останак у познатом радном окружењу. Обилазак производних погона, праћење процеса настајања финалног производа импресионирали су га као дечака, а пут до места у тиму реномираног произвођача безалкохолних напитака био је изазован. Од остварења жеља и планова недостајало је неколико корака.

Породица као узор
-Своју страст за бизнисом вероватно сам несвесно наследио у кући, како то већ и иде. Моји родитељи, власници компаније Frutti, се преко 30 година баве приватним бизнисом, па одатле и код мене вероватно интересовање датира још од малих ногу. Некако сам већ у раној фази школовања покушавао да пронађем одређене везе школовања и посла којим су се моји родитељи бавили, а како је производња сокова у то време била нешто што нисте баш могли да видите сваки дан, сам тај део око машина, њиховог штеловања, пуњења флаша био ми је, као и сваком детету вероватно, веома занимљив, те сам у већ тада успео да пронађем везу са неким предметима. Сигурно да је и сам процес трговине касније постао интересантан, махом када су математичке операције у питању - присећа се Бранислав првих сусрета са породичним бизнисом.

Верује да га је дечачка страст водила и у годинама одрастања. По завршетку Шабачке гимназије одлази у Београд уверен да је одабир Београдске банкарске академије одлична основа и припрема за каријеру какву прижељкује.

Имајући у виду ту „заразу“ бизнисом, када сам одлазио на факултет као најбољи избор наметнула се тада Београдска банкарска академија, јер по оном што сам могао да сазнам, нудила је доста добар концепт примене практичног знања у пракси кроз занимљиве студије и изучавање примера из реалног бизниса, и то из праксе неких од највећих домаћих и страних компанија. Свакако и раст породичне компаније која се у то време доста ширила и производном делу додала и један тад већ озбиљан трговачки бизнис, био је додатни разлог да се определим за неку од економских наука - наводи разлоге одабира факултета млади Петровић.

Изазови пословања младог економисте
Праћење потреба тржишта, разумевање и прилагођавање трендовима у изазовним временима део је свакодневице предузетника. Млади су свесни да је вођење компаније озбиљан задатак, те као и Бранислав схватају неопходност константног рада и унапређења својих компетенција.
-Знање које сам стекао у процесу студирања, била је одлична платформа да данас свакодневно усавршавам различите способности неопходне да одговорим изазовима рада у мултинационалном окружењу у једној од најбржих индустрија, каква је роба широке потрошње. Данас, да би посао обављали на прави начин, а посебно да би водили једно предузеће, неопходно је да имате предзнање о свим процесима које ваш бизнис покрива, а свакако је економистима лакше да данашњи мултитаскинг успешно и имплементирају у своје радне процесе - закључује наш саговорник.


ББА припрема за будућу каријеру
Сматра да је економска струка, односно банкарство више од бројки на папиру. Захваљујући студирању и предавањима еминентних професора на ББА увидео је да стечено знање има и практичну примену у различитим сферама предузетништва.

-Банкарство као економски модел и те како је примењив и у управљању предузећем и то је управо и био мотив да се одлучим за ББА. Морам да признам да је професорски кадар само учврстио моју жељу да се бавим бизнисом и потпуно ме усмерио ка мисији - унапредити породични бизнис. Посебно бих поменуо професора Бранка Живановића који ме заинтересовао за инвестиционо банкарству. Његова предавања била су веома инспиративна и подстицајна за мене.

Повратак у Шабац и познато окружење
По стицању дипломе уследио је повратак у родни град и ангажовање у очевој компанији. Уследило је ново упознавање са процесом организације, производње, дистрибуције.

-Након завршетка студија, запослио сам се у породичној компанији. Почетак није био баш како сам очекивао, али сада из ове перспективе ми је потпуно јасно зашто сам своје прве радне дане, па и месеце проводио у производњи, магацину и логистици. Драгоцено искуство које је имало за циљ да упознам породичну компанију данас сматрам као веома битним, па и пресудним периодом своје каријере. На тај начин успео сам да разумем процесе, да упознам људе и производе које продајемо. Како смо као компанија, преко 10 година франшизни партнер, Немачке компаније Sinalco, најстаријег бренда газираног пића у Европи, наставио сам да стичем искуство и у комуникацији са колегама из Немачке и осталих земаља у којима Sinalco има своју операцију, а има их баш много. Уосталом, то је и данас мој посао. Да сам у свакодневном контакту са централом у Немачкој и да сва њихова знања и искуства пренесем на локални тим, са циљем да нашем тржишту на време понудимо најбољи могући производ. У том ланцу снабдевања, бавим се и нашим купцима заједно са продајним тимом, али и потрошачима, сарађујући са колегама из сектора маркетинга - наводи Петровић чије је тренутно ангажовање управо у сектору маркетинга и продаје.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa