Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац

Почела вакцинација против ХПВ вируса у Мачванском округу

За дете од девет до 14 година неопходна је сагласност родитеља, док за старије од 15 година није потребна. Даје се интрамускуларно, у делтоидни мишић надлактице и у две дозе (друга доза након шест месеци). Деца старија од 15 година примају вакцину у три дозе, нулту, након два месеца и након шест месеци
У Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац у саветовалишту педијатрије у петак је почела вакцинација деце у Мачванском округу вакцином Гардасил 9 против ХПВ вируса. Завод за јавно здравље Шабац обезбедио је контигент од 155 вакцина, а због интересовања суграђана следеће недеље се очекује још једна испорука.

Директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић истакао је да бирајући вакцину родитељи бирају важно оружје за своју децу у борби против малигне болести која у Србији бележи велику смртност.

-Ово је важан дан за Мачвански округ и здравље наших најмилијих. Наша држава је обезбедила најмодернију и најбољу вакцину против ХПВ вируса, практично девет сојева који имају веома висок онкогени потенцијал. Важно је истаћи да они не изазивају само карцином грлића материце. Ти вируси изазивају и одређене карциноме главе и врата, као и карциноме пениса, али и јако распрострањене вирусне брадавице које су полно преносиве болести. Вакцина је наубоља заштита. Наравно, не смемо да заборавимо да они који су примили вакцину треба бар једном у три године, касније, у генеративним периоду, да обављају скрининг прегледе, али вакцина практично, ако нисмо дошли у контакт са вирусом, смањује било какву могућност да било ко оболи од неког облика ХПВ болести. Ако погледамо бројке у Србији које су заиста лоше и по броју новооболелих и по смртности од карцинома грлића материце, јасно је да имамо једно важно оружје у борби против ове заразе, али и у борби против малигне болести. Позивам родитеље да се одазову на вациналне пунктове у Мачванском округу. Вакцина је дистрибуирана, биће је довољно, процедуру ће им објаснити изабрани лекари свих домова здравља. Тим чином бирају здравље за своју децу, њихову здраву будућност- поручио је др Вујковић.

Он је додао да очекује да први контигент од 155 вакцина буде потрошен тог дана, те да ће нове количине стићи у току следеће недеље. Завод за јавно здравље од 7. јуна у пуном капацитету ради PCR дијагностику на ковид 19, а у наредним данима ће радити и дијагностику на ХПВ вирус.
Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић навела је да да су поносни на велики одзив родитеља.

-За неколико дана смо прикупили преко 70 сагласности родитеља које смо послали Заводу за јавно здравље. Завод нам је дистрибуирао 74 дозе ове вакцине и ми ћемо се обраћати и у наредним данима. За последња три дана прикуљено је још 40 сагласности, тако да ће то сигурно бити више од 100 за ово кратко време. Истакла бих да смо пре неколико година у основним школама држали предавања на којима су гинеколог и педијатар говорили о важности имунизације против ХПВ инфекције, а наставићемо то и у наредном периоду. Препоручујемо родитељима да се што пре јаве изабраном педијатру који ће им све детаљније објаснити- рекла је др Станковић и додала да је вакцина намењена деци од девет до 19 година, препоручена и бесплатна, покривена средствима Републичког фонда за здравствено осигурање.
За дете од девет до 14 година неопходна је сагласност родитеља, док за старије од 15 година није потребна. Даје се интрамускуларно, у делтоидни мишић надлактице и у две дозе (друга доза након шест месеци). Деца старија од 15 година примају вакцину у три дозе, нулту, након два месеца и након шест месеци.

Татјана Алимпић, професорка у три шабачке средње школе, одлучила се за вакцинацију тринаестогодишње ћерке.

-Као родитељ желим да урадим све што могу у превенцији здравља свог детета. Консултовала сам се са својим педијатром. Она ме обавестила да су вакцине стигле, довела сам дете и надам се да ће то помоћи у случају да у неком тренутку живота дође у додир са вирусом, да ће њен организам да се избори и да неће доћи до инфекције- поручила је Алимпићева.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa