Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Фото: ШПУ

Фото: ШПУ

Годишња изложба Школе примењених уметности у Народном музеју

Најквалитетнији радови ученика

,,Руке уроњене у хладну глину, прах здробљеног камена у ваздуху, звук маказа док парају тканину, мирис терпентина. Скалпел сече најбоље када се спусти близу картона. И када је ножић нов. Прсти су се навикли на жуљеве, а уши на гребање по стаклу, руке сада саме прате кретање точка, маска и даље стеже нос. Већи отвор бленде даје мању дубинску оштрину, тада простор ван фокуса добија фини боке. Још само пар кликова и ово може на штампу. Од камена ће настати слика, а од глине труба, од старога ново, од ничега нешто. Све је могуће у Школи примењених уметности” (Марко Гавриловић, професор, текст за каталог изложбе)
Ученици Школе примењених уметности представили су своје радове у оквиру Годишње изложбе у Народном музеју у Шапцу. На свечаном отварању поставке, додељене су награде најуспешнијим ученицима који су освајали награде на републичким и међународним такмичењима и конкурсима: за литерарно стваралаштво – Бранислави Топаловић, Тари Петровић, Александру Петровићу и Ивани Екмешчић; за постигнућа у области видео-уметности – Анђели Ђурић и Урошу Лазићу; за графички дизајн – Лени Глигорић, Вероники Гајшек, Димитрију Васићу и Теодори Ковачевић; у области сликарства – Катарини Маровић, Владиславу Влаховићу и Наташи Гвозденац; у области цртежа – Јовани Степановић, Теодори Јовановић и Дејани Шобић; у области фотографије – Ксенији Опанковић, Душану Станојловићу и Анамарији Фејзић; у области графике – Сави Марковићу и Андријани Петровић; за калиграфију – Анђели Ђурић, Тади Савкић и Даници Кузмановић. Носиоци дипломе Вук Караџић су Даница Кузмановић, Дејана Шобић, Симона Опанковић и Кристина Симовић. Јовани Степановић додељена је награда за свеукупна постигнућа у области ликовних уметности, а Даници Кузмановић награда за постигнућа у области примењене уметности. Ученик генерације у школској 2021/22. години је Анђела Ђурић.

„Велика је част бити ђак генерације јер смо изузетна, знањем и вештинама богата генерација. У Школи примењених уметности сам упознала неке од највреднијих људи у мом животу. Професори су били и учитељи и пријатељи, а другови, друштво, учили су ме заједништву. Школа и свако у њој су оставили велики траг на мене и моје стварање и знам да ћу им се увек враћати.“ (ученица генерације Анђела Ђурић)


-Захваљујем Народном музеју на подршци уметничком стваралаштву ученика која траје дуже од две деценије. Увек смо почаствовани приликом да излажемо у лепом простору шабачког музеја, а с друге стране, квалитетом радова и завређујемо овакве амбијенте. Ученици нас увек изненаде огромним креативним заносом, иновативним решењима, снагом израза, различитошћу поступака и техника... Али као вертикала која прожима све стоји духовност на којој је наша школа и заснована; духовност као процес и стално путовање, потрага за смислом и лепотом, а у томе и јесте вредност наших ученика, професора и дела која они стварају- истакла је директорка Школе Невенка Ђокић.

Фото: ШПУ


„У оквиру Годишње изложбе представљају се најквалитетнији радови ученика из школске године. Уживала сам селектујући радове за изложбу, а са друге стране ми је жао што велики број радова није могао да буде изложен, што говори о значајној продукцији, потенцијалу и непресушном стваралаштву наших ученика, посебно ако се има у виду чињеница да је иза нас време изазова и пандемије, са свим својим утицајима и последицама.“ (професорка и селектор изложбе Бранка Костадиновић)


Годишња изложба прилика је да талентовани ученици у градској установи културе прикажу своје стваралаштво. Сарадња између ШПУ и Народног музеја је традиционална када су млади у питању.

-Увек нам је задовољство да промовишемо рад Школе примењених уметности, па ће посетиоци имати прилику да уживају у богатој ризници уметничког стваралаштва. Користећи своју креативност, вештину и знање ученици су створили радове који заслужују да буду представљени јавности; за њих је ово значајан искорак у свет уметности и ван школе – нагласила је директорка Народног музеја Мирјана Перић.

Поставка је отворена до краја јуна у Галерији Народног музеја у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa