Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Три Шапчанке међу 100  најуспешнијих предузетница у земљи
Победнице првог националног конкурса ЈП Поште Србије

Три Шапчанке међу 100 најуспешнијих предузетница у земљи

Међу победницама првог националног конкурса „100 успешних пословних жена“ ЈП Поште Србије налазе се три Шапчанке: Марија Игњатовић, директорка Novitas Consult d.о.о, Драгица Јеремић, власница ACC računovodstva и Радмила Дабић, власница Вртића „Чигра“. Признања су им уручена крајем маја у Палати Србија, након разматрања више стотина пријава из целе земље. Жири у саставу: министарка трговине, услуга и телекомуникација Татјана Матић, представница Интезе Санпаоло Драгиња Ђурић и председница Извршног одбора Дунав осигурања Ивана Соковић, донео је одлуку о најбољима у више категорија. Циљ је да се помогне оснаживање и промоција женског предузетништва кроз афирмацију бизниса чије су власнице жене и допринесе њиховој већој конкурентности и позиционирању на националном тржишту роба и услуга.

Већа видљивост предузећа за запошљавање особа са инвалидитетом
Част да на свечаности прими награду као једина изабрана у категорији предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом имала је Марија Игњатовић, директорка Novitas Consult d.о.о.

-Церемонија је била на врхунском нивоу, дочекане смо феноменално. Одлично смо се осећале, упознале смо се са другим женама које су освојиле награде, стекле нека нова познанства, договориле потенцијалне сарадње. Верујем да ће се из овога изродити и плодоносна сарадња са Поштом, будући да добијамо прилику да будемо у њиховим брошурама широм земље, што ће допринети нашој промоцији. Конкурс ће се наставити и следеће године како би се подстакло јачање женског предузетништва кроз пројекат друштвено одговорног пословања- истакла је Игњатовићева.

Наглашава да је свака награда важна, првенствено за промоцију предузећа и његове делатности. Године 2017. добила је „Цвет успеха за жену змаја“ за социјално одговорно пословање, 2018. регионално признање „Стваратељи за столећа“ и била је финалисткиња Србије на регионалном такмичењу „Veuve Clicquot Business Woman Award“ у Словенији.

-Награде и признања доприносе нашој видљивости у јавном простору, препознају нас и партнери и виде који је труд уложен да би предузеће функционисало на прави начин. Усмерени смо на економско и финансијско оснаживање особа са инвалидитетом, њихово препознавање у друштву и то је добитак за све нас заједно- наводи Игњатовићева.

Марија Игњатовић, директорка Novitas Consult d.o.o


Усмерени смо на економско и финансијско оснаживање особа са инвалидитетом, њихово препознавање у друштву и то је добитак за све нас заједно


Будући да је потпредседница Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Србије, каже да на територији земље послује 63 предузећа тог типа. Међу њима је Novitas Consult, основан 2013. године. Од 21 запосленог, 18 је особа са инвалидитетом. Имају двадесетак клијената, највише из Београда, а радници су ангажовани на сортирању, паковању воћа и поврћа, као и у производњи потрошних и амбалажних производа. Последњих девет година у истој делатности регистровано је још двадесетак предузећа.

-Верујем да ће тај тренд да расте, с обзиром на то да смо ушли у акцију промовисања Закона о професионалној рехабилитацији са Привредном комором Србије с циљем да објаснимо бенефиције рада са нама. Закон је ступио на снагу 2010. године, али се ове или следеће године планирају измене и допуне. Наш задатак јесте и стратегија да повећамо свест привреде о бенефитима сарадње са предузећима за професионалну рехабилитацију, чиме уједно испуњавају и своју законску обавезу. Свако привредно друштво зна да треба да запосли особу са инвалидитетом на више од 20 запослених и да ће ако то не уради платити порески пенал, али врло мало њих зна да може да склопи уговоре са предузећима која се професионално баве рехабилитацијом особа са инвалидитетом- објашњава.

Подршка најважнија за успех у захтевном послу
У категорији рачуноводствене услуге награда је припала дипломираном економисти- мастеру Драгици Јеремић, директорки и оснивачу ACC računovodstva које послује од 2009. и правни је следбеник агенције основане 2005. године. Има 20 запослених и све су жене, а више од пола их је високо образовано. Броје више од 150 клијената из различитих сфера пословања. Редовно спроводе све неопходне едукације, те међу њима имају троје лиценцираних рачуновођа са положеним стручним испитом.

-Пријавила сам се на конкурс на иницијативу филијале Поште Србије. Осећам се поносно. У земљи у транзицији која своје законодавство прилагођава законима Европске уније, где се прописи често мењају, посао рачуновође је јако захтеван и пун изазова. Да бисте били успешни, неопходна је стална едукација, праћење измена прописа, опрезност и тачност при њиховом тумачењу и примени. То тражи велика одрицања, а без стручних и вредних сарадника, као и без подршке породице, не можете успети. Зато сам им захвална, као и ЈП Пошта Србије, што је препознала да није лако бити жена предузетник, ускладити посао и породицу и тиме нам дала подстрек да и даље радимо и напредујемо- наглашава Јеремићева и додаје да своје пословање прилагођавају потребама сваког клијента, а о успешности рада сведоче признања и захвалнице.

Драгица јеремић, власница ACC računovodstva


Да бисте били успешни, неопходна је стална едукација, праћење измена прописа, опрезност и тачност при њиховом тумачењу и примени


Чланови су Секције за рачуноводство при Регионалној привредној комори у Ваљеву, kao i Удружења рачуновођа и књиговођа Србије и Удружења пореских саветника. Сматра да је увођењем електронског пословања порасла свест колико је рачуноводство битно.

-Од следеће године почиње примена одредаба новог Закона о рачуноводству која подразумева да сви пружаоци рачуноводствених услуга морају бити уписани у регистар. Ми смо ту законску обавезу испунили међу првих 100 у Србији. Велики је успех бити и међу првих 100 жена у Србији зато што је ово професија у којој углавном доминирају мушкарци- истиче Јеремићева.

Поверење стицано квалитетом рада
Вртић „Чигра“ је први приватни у Шапцу. Броје 10 запослених васпитача, међу којима је само један мушкарац. Прошле године су обележили 16 година рада, те прослава пунолетства те установе није далеко.

-За 18 година постојања планирамо да позовемо сву децу која су од првог дана до тог датума у вртићу, тако да очекујемо пуно двориште деце. Пре него што сам отворила вртић, размишљала сам о томе да у Шапцу нема приватних установа тог типа, а слушала сам пријатеље који су говорили да имају проблем да упишу децу у државне установе. Тако сам одлучила да простор који имам адаптирам и почнем са радом. Када смо почињали, било их је седморо, а сада је више од 150. Било је тешко у почетку, увек је тако када почињете нешто ново, али смо постепено задобили поверење људи и сада први пут имамо листу чекања- наглашава Дабићева.

Препорука из личног искуства је најбоља и подстицај да превазиђу евентуалне препреке.
-Брзо се забораве тешкоће које имате у сваком послу, а њихови осмеси су нам највећа награда. Недавно сам имала ситуацију да излазим из дворишта и да девојчица која је осми разред пролази са другарицом и каже да је то њен омиљени вртић. Та деца и дан- данас долазе, међу њима су и средњошколци и студенти, који увек нађу времена два- три дана у току лета да нас посете и друже се са младим генерацијама у вртићу- истиче.

Радмила Дабић, власница вртића “Чигра”


Било је тешко у почетку, увек је тако када почињете нешто ново, али смо постепено задобили поверење људи и сада први пут имамо листу чекања

Како објашњава њена сарадница Јелена Јевтић, критеријуми за награду су да је предузеће као активно регистровано у АПР-у, да има уредно измирене пореске обавезе, друштвено одговорно пословање и традицију, те да је у претходном периоду имало признања и успешно сарађивало са локалном заједницом.

-Било је неочекивано када сам чула да сам међу 100 најуспешнијих, заиста сам се изненадила, поготово имајући у виду да смо међу три одабрана вртића, те да на списку нема београдских. Ово је велики мотив да у будућем периоду послујемо још боље, на радост свих шабачких малишана- поручила је Дабићева.
Предузетнице ће, поред већ уручених захвалница, добити подршку од Поште Србије у виду реклама, брошура и промоције. Идеја је да се овим пројектом оснаживања женског предузетништва, који ће се наставити и у наредним годинама, пружи могућност да у тешким временима имају ефикасније пословање и већу видљивост на тржишту.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa