Инфо

23. јун 2022.23. јун 2022.
Придружи се и ти у спасавању живота
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Придружи се и ти у спасавању живота

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у просторијама Црвеног крста у Коцељеви организована је још једна акција.

Организатори су изразили захвалност свима који су у протеклом периоду несебично помагали да се обезбеди довољно крви и крвних продуката на принципима добровољности, анонимности и неплаћеном давању за суграђане којима је то било потребно.

-Овогодишња порука подвлачи улогу добровољног давања крви у спасавању живота и њеном доприносу јачања солидарности у друштву и гласи: „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“. Светски дан је добра прилика да се укаже на потребу да се обезбеде адекватни ресурси да би се повећео број прикупљених јединица крви од добровољних, неплаћених давалаца крви и да се трансфузија учини доступном свима којима је потребна- истичу у овој хуманитарној организацији.

На територији Општине прошле године организовано је 15 акција добровољног давања на којима је прикупљено 503 боце крви. 53 житеља овог краја је 2021. године први пут дало крв. Од тог броја 102 су биле жене што представља више од четвртине од укупног броја учесника на акцијама.

-У односу на број становника сваки трећи грађанин је давалац крви (3,28). Овај резултат је прилично значајан и вредан и представља резултат свих учесника у овој активности како и подршке коју локална заједница даје Црвеном крсту. У акцијама је било укључено 95 волонтера- подсетио је секретар хуманитарне организације Милан Глумац.



ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА ЦРВЕНОГ КРСТА
Поред акције давања крви уручена су признања награђеним учесницима конкурса „Крв живот значи“, као и појединачна признања и захвалнице за 10, 20, 35, 50 и 75 пута дату крв, колективна признања за најуспешнију месну заједницу, јавно предузеће, компанију и удружење грађана. Такође, уручена су и признања Сребрни и Златни знак Црвеног крста Србије.

У категорији ликовних радова од 1-4 разреда награђени су Хелена Вејин, Лука Ћосић и Страхиња Малешевић док је добитница награде у категорији литерарних радова Емилија Јагодић. Међу старијим основцима најбоље радове у изради постера имали су Анђела Добрашиновић, Марија Петровић и Ана Ранковић, док су у изради састављања текста СМС поруке највише креативности показали Лазар Максимовић, Дуња Димитријевић и Тања Ранковић.

У конкурсу “Крв живот значи” су традиционално учестовали и средњошколци. Најуспешнији у изради визуала за друштвене мреже су Марина Лукић, Биљана Васић, Душица Глигорић и Ивана Михаиловић, док је награда у конкуренцији израде текста кратке поруке припала Николини Ераковић.

За десет односно 20 пута дату крв уручено је петнаест захвалница. Добитници Плакета за 35. пута дату крв су Ненад Цветиновић и Никола Вејин.

Милинковић Зоран, Милорад Милосављевић, Слободан Перић и Горан Симић су то учинили 50 пута, док је Живко Којић награђен за 75 пута дату крв.

На основу евиденције о учешћу давалаца на акцијама у 2021.години и подацима о местима пребивалишта највећи број давалаца у осносу на број становника је имала месна заједница Суботица.

У категорији јавних предузећа, установа и компанија признање “Широко срце” припало је фабрици “Rauch” Србија, док је добитник у конкуренцији удружења грађана Удружење добровољних давалаца крви Коцељева.

За вишегодишњи добровољни рад у овој хуманитарној организацији додељена су признања Црвеног крста Србије.

Добитнице “Сребрног знака” су Анђела Симић, Наташа Ранковић и Миланка Благојевић док је “Златни знак” ове године припао Драгану Ђермановићу и Весни Поповић.
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa