Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

„Знањем до посла“ - партнерски пројекат Влада Швајцарске и Србије

Платформа обуке на радном месту

Прилика за учење кроз рад. Више од 70% младих стекло запослење на местима обуке. Заједнички пројекат Влада Швајцарске и Србије. Укључивање цивилног сектора. Део активне политике смањења незапослености
Запошљавање младих је један од најважнијих економских задатака, а кроз тренинг платформу за обуку на радном месту, млади у потрази за запослењем и радно место долазе једни другима у сусрет. Пројекат “Знањем до посла”, објавио је у априлу јавни позив послодавцима да се укључе у пројекат и сазнају више о финансијској и техничкој подршци коју могу добити за организацију обуке на радном месту за младе.

“Знањем до посла” представља партнерски пројекат Владе Швајцарске конфедерације и Владе Републике Србије, настао је пре осам година и тренутно је у току друга фаза. До сада је учествовало 1.700 младих и 128 компанија. У пројекат су укључене организације цивилног друштва као провајдери у потрази за младима, за послодавцима, подршка у изради каријерних портфолија, програма обуке чиме се оснажује цивилни сектор, а уз то постоји сарадња и са локалним самоуправама.

- Каријерно вођење и саветовање младих реализују каријерни практичари из локалних партнерских организација, што је у случају Шапца организација “Светлост”, послодавци се нама обраћају са потребама за радном снагом и компетицијама које та места захтевају. Кроз спој тих захтева формулишемо програме обуке за младе где се по принципу учења кроз рад млади обучавају и примају накнаду током периода практиковања. Најважније од свега је да више од 70% младих остзаје на тим радним местима - истакла је Мирјана Бојић, виши саветник на Пројекту током презентације тренинг платформе у шабачком хотелу “Слобода”.

Шабац је једна од локалних самоуправа која активно учествује у пројекту. Како истичу представници Града интересовање инвеститора за улагање у Шапцу отвора могућност за нова радна места где се за поједина захтевају специфична знања и вештине, а обука за њих је пут до проналажења радног места.

- Град Шабац заступа проактивну политику запошљавања. За Локални акциони план запошљавања за 2022. годину предвиђена су до сада највећа средства, чак 139 милиона динара, 40 милиона динара више него за претходни. Сведоци смо доласка великог броја страних компанија у наш град током претходне две године, велике заинтересованости за Северозападну индустријску зону, највећу Зону у региону. Ми кроз ЛАП и пројекат “Знањем до посла” желимо да изађемо у сусрет потребама инвеститора. Кроз ЛАП смо већ реализовали или реализујемо обуке где се стичу нова знања и вештине које ће омогућити запослење, те обуке су спровођене у Центру за стручно усавршавање који је акредитован за то - навео је Живан Бајић, члан Градског већа задужен за привреду.

Добру позицију на тржишту рада боре се да заузму и особе са инвалидитетом, те је пројекат прилика и за њих, односно послодавце да ангажују компетентан кадар међу популацијом са инвалидитетом.

-Организујемо током године различите, увек бесплатне семинаре, најчешће онлајн где окупљамо особе са инвалидитетом, а формирали смо и мрежу послодаваца заинтересованих за запошљавање ОСИ и ту смо да помогнемо током читавог процеса. Имамо веб портал за запошљавање особа са инвалидитетом где су регистровани ОСИ и послодавци који могу остварити директан контакт – нагласила је Јована Кривокућа Миловановић из Форума младих са инвалидитетом.

Према званичним подацима више од 77% младих који су учествовали у обуци остали су на радним месту где су похађали обуку, а многи су са стеченим способностима пронашли запослење на другом радном месту.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa