Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронске фактуре издате од јавног сектора

Од 1. јулa 2022. године сви обвезници прописа о електронском фактурисању ће бити у обавези да приме и чувају електронске фактуре уколико им добављач- субјект јавног сектора пошаље такву фактуру.

-То је прописано чланом 24. став 6. Закона о електронском фактурисању. Од тог датума, можете очекивати да вам ЈП Електропривреда Србије, Јавно- комунална предузећа и други субјекти јавног сектора уместо рачуна у папиру, доставе фактуру у електронском облику, путем портала efaktura.gov.rs, наводи власница ACC Računovodstvа d.o.o Шабац, дипломирани економиста Драгица Јеремић и додаје да је издавање, слање, примање и чување електронских фактура обавезно.

Међутим, неће све фирме бити дужне да од 01.07.2022. године примају електронске фактуре од јавног сектора. Како истиче, ову обавезу има фирма уколико је обвезник ПДВ-а или добровољни корисник система електронских фактура (СЕФ-а), а то су корисници који нису у систему ПДВ-а, али су издали барем једну фактуру јавном сектору и због тога се регистровали на СЕФ.

-Из претходно наведеног произлази да би било пожељно да се субјекти приватног сектора, уколико то већ нису учинили, због евентуалног издавања фактура субјектима јавног сектора, региструју у СЕФ, како би спремно дочекали 1. јул, када ће им неки од добављача корисника јавног сектора издати електронску фактуру преко СЕФ-а- наглашава Јеремићева.

Напомиње и да обавеза пуне примене Закона о електронском фактурисању, која обухвата и електронско евидентирање ПДВ-а , почиње 1. јануара 2023. године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa