Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

„Велики прота“ стигао на Мишар

Протеклог Видовдана у сали испред цркве на Мишару промовисана је књига „Велики прота“, аутора шабачког адвоката, магистра права Слободана Лала Смиљанића. То је како у уводу рече, поздрављајући присутне, председник Задужбинарског друштва „Први српски устанак Мишар“ Стеван Симић 21 културни догађај који су организовали и веома се добро уклапа у делатност Друштва које брине између осталог о знаменитим људима који су обележили настанак и национално буђење Срба и њихове државе.
Овдашњи свештеник Небојша Јеремић, нагласио је да је ово за њих прва промоција коју организују заједно са Задужбинаским друштвом.

О књизи је опширније говорио историчар Дејан Живановић, који је између осталог подсетио да најдужа улица у Шапцу носи име проте Николе Смиљанића, али мало ко зна нешто више о овом чувеном јунаку.

-Био је једна од најзначајнијих личности Српске православне цркве у њеној вишевековној историји. Узео је барјак слободе у своје руке у време успостављања модерне српске државе почетком 19 века, заједно са плејадом свештених лица попут попа Луке Лазаревића и осталих, рекао је пред великим бројем присутних Дејан Живановић, истичући да је књига према књижевном стилу романсирана биографија.
Аутор говори о историји своје породице и животном путу њеног родоначелника проте Николе Смиљанића.

-Највише препрека је било приликом прикупљања података за писање ове књиге, јер је оскудна предходна књижевна грађа изгорела приликом бомбардовања библиотеке у Београду. Многи су ми помогли, посебно Патријаршија у Београду на челу са патријархом Порфиријем, истакао је аутор Слободан Лале Смиљанић.

Одломке из књиге читали су: глумац Зоран Карајић и млада чланица Задужбинаског друштва „Први српски устанак Мишар“ Ангелина Ковачевић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa