Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: Слободан Станковић, спортски оперативни тренер планинарства

Фото: Слободан Станковић, спортски оперативни тренер планинарства

Планинарско-алпинистички клуб “Чивија” Шабац

Дани планинара Србије

ПАК “Чивија”, са својим члановима - особе са посебним потребама, учествовао је на викенд акцији Дани планинара Србије у Овчар Бањи
ПАК “Чивија”, са својим члановима - особе са посебним потребама, учествовао је на викенд акцији Дани планинара Србије у Овчар Бањи. Први пут да се, у оквиру Планинарског савеза Србије, изводи акција за особе са посебним потребама на највишем државном нивоу.

Домаћин најзначајније плнинарске манифестације ове године било је Планинарско друштво “Каблар” из Чачка. У јединственом амбијенту Овчарско-кабларске клисуре, усечене између масива Овчара и Каблара, који представља природни мозаик стрмих литица, увала и благих падина изнад језера где меандрира Западна Морава, окупило се 1500 планинара из 70 клубова широм Србије, од Суботице до Врања.

Због своје лепоте и значаја, ова клисура је Уредбом Владе Републике Србије 2000. године стављена под заштиту као предео изузетних одлика и утврђена као природно добро од изузетног значаја прве категорије, на Данима планинара била је идеално место за афирмацију планинарства као спортске гране и покрета који промовише здраве животне навике.

Слободан Станковић, спортски оперативни тренер планинарства


У три дана,колико је трајало дружење планинара у Овчар Бањи,организовано је неколико планинарских пешачких тура. Три члана клуба су испењали врх Каблара, са успоном од 600 метара, а дужина круне стазе је била 13 километара. На Данима планинара Србије одржана су и два државна првенства и то у планинарској оријентацији и планинарском трекингу. Поред ових активности на стенама Каблара обучавани су млади,пре свега деца школског узраста, у оквиру техничких дана алпиниста.

За нас, што је јако значајно, спроведене су активности у природи са особама са посебним потрбама. Прва пешачка тура је ишла из бање до манастира Благовештење и Илиње и назад. Друга тура, у организацији клуба “Чивија,” је изведена путем између Западне Мораве и Каблара до планинарског дома насупрот манастира Никоље.

На повратку изражено је велико задовољсто свих 18 учесника ПАК “Чивија”, а за успешно изведене активности особа са посебним потребама најзаслужнији је био наставник Живан Милошевић.
Наредне активности за особе са посебним потребама, у организацији Планинарско-алпинистичког клуба “Чивија”, биће изведене на Сувобору и Соколској планини.
Слободан Станковић, спортски оперативни тренер планинарства

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa