Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Вицешампиони са тренером (фото: фб приватна архива)

Вицешампиони са тренером (фото: фб приватна архива)

КАЈАК: ЕВРОПСКО ЈУНИОРСКО И У23 ПРВЕНСТВО

Сребрни одсјај тријумфа

Одличје међу млађим сениорима. Србија направила велико изненађење. Бранко Лагунџић и Урош Павловић као тренер представљали шабачки кајак. Уз Бранка у посади: Врдољак, Ковачевић и Стојков
На листи фаворита четверац млађих сениора Србије на 500 метара није био у кругу најужих кандидата за тријумф, али на крају је остао папир прогноза негде изгубљен и почишћен и медаља која најбоље сведочи о његовој погрешности, одличје као вечна успомена на велики успех четворице момака међу којима је био и Шапчанин Бранко Лагунџић, а предвођених овдашњим тренером Урошем Павловићем. Квартет су чинили: Стефан Врдољак, Никола Ковачевић и Лука Стојков.

Чеси, Италијани, Немци и Португалци су сматрани квалитетнијим од посаде домаћина на Ади у Београду, но на крају су сви завршили иза Србије, а једина екипа која је имала боље време била је Пољска и то за непуну секунду. За сребро је требало један минут, 22 секунде и 538 хиљадитих делова секунде, док је злато Пољској стигло као награда за време 1:22.468. Бронзу су освојили Немци.

-Моја прва европска медаља, јако сам срећан. Овај четверац смо спремали скоро три месеца и прошли смо лоше трке у Пољској, али радили смо вредно заједно и трудили се, били смо на овом путу тим и заједно са Урошем Павловићем смо на крају успели да освојио сребрну медаљу. Ово је моја прва година у конкуренцији млађих сениора где тек очекујем добре резултате. Прву наредну прилику за нови успех имамо већ у септембру у Сегедину где на очекује светско првенство, имао два, три месеца за добре припреме као тим и надамо се да ћемо тамо проћи још боље – истакао је за Савез после трке Бранко Лагунџић.

На Европском првенству за јуниоре и млађе сениоре у Београду организовано је 176 трка укупно. Шабачки кајак је у репрезентацији Србије био заступљен кроз четири имена на води и два у стручном штабу. Урош Павловић и Милан Ђенадић су били међу репрезентативним тренерима и већ дуго су део стручног штаба националног тима, док су уз Бранка на води били: Лука Мањенчић, Михаило Маловић и Лука Трнавчевић.

Б. Лагунџић – први десно (фото: Кајакашки савез Србије)


Мањенчић се надметао у три дициплине. У двоседу на 500 метара, заједно са Страхињом Драгосављевићем домогао се Б финала и на крају освојио 17. место. Јуниорски четверац на 500 метара, који су уз њега чинили још: Вијештица, Андрић и Дадић стигао је до полуфинала, док је у великом финалу једноседа на 1.000 метара Мањенчић веслао и заузео осмо место у Европи.

Михаило Маловић и Лука Трнавчевић су се борили у кануу. Обојица, као и Мањенчић, међу јуниорима. Маловић је изборио полуфинале једноклека на 200 метара, док је свакако најмлађи Трнавчевић наступио у квалификацијама једноклека на 1.000 метара.

Српски кајакаши су укупно освојили у Београду два јуниорска злата, једно јуиорско сребро и једно сребро код млађих сениора. У свеукупном пласману Србија је шеста нација Првенства. Најуспешнији су Мађари и то убедљиво, са чак 20 медаља, а потом следе Пољаци, Италијани, Немци и Шпанци.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa