Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
ЛЕН челенџ
ВАТЕРПОЛО: ЕВРОПСКА ТАКМИЧЕЊА

ЛЕН челенџ

Светска пливачка и ватерполо федерација донела је одлуку да уз постојећу Лигу шампиона и Евро куп оформи још једно клупско такмичење на европском нивоу. Реч је о Челенџ купу, а како су навели у образложењу циљ новог такмичења је омогућавање учесницима који не могу да достигну групни део неког од прва два такмичења да имају више мечева у Европи.

Формирање новог такмичења је утицало и на систем квалификација на свим нивоима. Најмање промена је у Лиги шампиона. У групној фази ће од јесени 2022. поново наступити осам клубова са А лиценцом (међу њима су Нови Београд, вицешампион Европе и Раднички из Крагујевца) и четири тима која изборе право учешћа кроз квалификације. У првом кругу квалифиакција где право наступа има и трећи тим Србије ВК „Шабац“ биће формиране групе од четири или шест екипа. По две првопласиране из сваке пласираће се у други круг у коме наступа 16 екипа. Оне ће бити подељене у четири групе по четири тима. Два најбоља пролазе у последњу плеј оф рунду где у двомечу одлучују о учеснику Лиге шампиона.



Промена ступа на снагу за екипе које не изборе пласман у наредни круг. Елиминисани у првом кругу квалификација прелазе у Челенџ куп, док они који не изборе пласман из другог у плеј оф круг прелазе у ЛЕН куп, односно сви евро такмаци ће имати више утакмица у Европи него раније.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa