Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
ДВД Грушић у акцији сузбијања пожара, Фото: ДВД Грушић

ДВД Грушић у акцији сузбијања пожара, Фото: ДВД Грушић

ЛЕПО ВРЕМЕ ПОВЕЋАВА ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА

Појачaним контролама до повећања безбедности

“Искористио бих ову прилику да апелујем на грађане, да не спаљују суву траву, ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору, јер на тај начин могу угрозити своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Одељење за ванредне ситуације у Шапцу контролише спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забране биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка” наводи Иван Спајић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац
Топло време и пољски радови повећавају ризик од пожара на отвореном. Сваке године, након “скидања”летине са њиве пољопривредници пале стрњишта. Неретко се ватра отме контроли, а поред тога што штети плодности земље, паљење њива ствара опасност од настанка веће штете, а може и да угрози животе. Законом је забрањено паљење ватре на отвореном, а ове године инспекције ће бити ревносније по овом питању.

-Услед високих дневних температура и дужих сушних периода без кише, али и непажње грађана, број пожара у летњим месецима се драстично увећава . Пожари на отвореном простору и шумски пожари узрокују уништавање читавог екосистема и наносе непроцењиве еколошке и материјалне штете. На територији Мачванског управног округа од почетка ове године до данас регистровано је укупно 323 интервенција на пожарима на отвореном простору. Можемо рећи да се број интервенција на пожарима на отвореном простору увећао обзиром да смо за исти период у претходној години интервенисали 221 пут. Када упоредимо број пожара на отвореном простору само на територији града Шапца долазимо до следећих резултата: У периоду, од почетка ове године до краја јуна месеца припадници ватрогасно спасилачке чете у Шапцу су на пожарима на отвореном простору интвенисали 101 пут, док је за исти период прошле године било нешто мање интервенција - 91, наводи Иван Спајић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац.

Иван Спајић,
в.д. начелника одељења за ванредне ситуације Шабац, Фото: "Глас Подриња"


Спајић наводи да је од почетка ове године било и 16 шумских пожара, који су правовремним интервенцијама припадника ватрогасно спасилачког батаљона у Шапцу угашени у најкраћем року. Тиме је спречено њихово ширење и настанак веће материјалне штете.

-Поменуо бих да су наши храбри ватрогасци спасиоци, припадници ватрогасно спасилачког батаљона у Шапцу у претходној години учествовали у садејству са колегама из читаве Србије у акцијама гашења великих шумских пожара на Мокрој Гори и на Тари. Данима је трајала борба са ватреном стихијом на овим планинама, али су ватрогасци спасиоци након неколико дана успели да угасе поменуте пожаре, подсећа Спајић.

Од почетка ове године било и 16 шумских пожара, који су правовремним интервенцијама припадника ватрогасно спасилачког батаљона у Шапцу угашени у најкраћем року


Ватрогасци, еколози, пољопривредне службе, сваке године апелују на грађане да не пале ватру на својим пољима. Нажалост, апели не дају жељене резултате, па су казне за неодговорне неизбежне.

-Искористио бих ову прилику да апелујем на грађане, да не спаљују суву траву, ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору, јер на тај начин могу угрозити своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Законом о заштити од пожара се забрањује спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака. Подсећам такође да је овим Законом забрањено и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара, каже Спајић.



Уколико дође до пожара потребно је што пре обавестити ватрогасну службу на бројеве телефона 193 и 1985. Ватрогасци – спасиоци на терен крећу одмах по добијеном позиву, међутим време њиховог доласка зависи од удаљености локације, али и гужве на путу. Одељење за ванредне ситуације последњих година све више ради на превенцији, а инспекцијски надзори су ове године посебно учестали.

-Одељење за ванредне ситуације у Шапцу контролише спровођење мера заштите од пожара на отвореном простору и против особа које не поштују забране биће поднет захтев за покретање прекршајног поступка. У претходном периоду смо преко свих овлашћених службених лица припадника ватрогасно спасилачких јединица и инспектора Одељења за ванредне ситуације у Шапцу вршили контролу на целој територији Мачванског управног округа и написали 4 прекршајна налога за непоштовање одредби Закона о заштити од пожара. Сектор за ванредне ситуације спроводи акцију превентивног деловања на спречавању настанка пожара на отвореном простору, не само инспекцијским надзорима, већ и сталним апелима, разговорима са грађанством, едукативним радионицама, а недавно је промовисам и постер који је Одељење за ванредне ситуације у Шапцу дистрибуирало свим локалним самоуправама и дало задатак да се исти подели преко месних заједница. Неке локалне самоуправе су управо овај постер објавиле и на својим званичним сајтовима, каже Спајић.

Велика подршка и помоћ овог друштва осетила се у претходном периоду пошто су припадници јединице овог Добровољног друштва учествовали у акцијама заштите и спасавања на територији града Шапца и у три интервенције успели да угасе пожар на територији насељеног места Грушић


Од ове године Шабац има своје прво Добровољно ватрогасно друштво. Мештани Грушића схватили су важност ватрогасне јединице у свом месту и за веома кратко време од идеје се дошло до реализације. Пре неколико дана први пут су самостално угасили шумски пожар у свом селу.

Фото: ДВД Грушић


Поред свега желео бих да поменем новоформирано Добровољно ватрогасно друштво „Грушић“ у Шапцу, које је за врло кратак период, од зачетка идеје о формирању овог друштва (јун месец 2021.), уз помоћ Сектора за ванредне ситуације и Ватрогасног савеза Србије уз опремање и обуку која је следила, већ у овом месецу стало раме уз раме са професионалним припадницима нашег Одељења. Велика подршка и помоћ овог друштва осетила се у претходном периоду пошто су припадници јединице овог Добровољног друштва учествовали у акцијама заштите и спасавања на територији града Шапца и у три интервенције успели да угасе пожар на територији насељеног места Грушић. Поменућу да су припадници овог Друштва само у прошли петак практично самостално дејствовали на пожару који је захватио 50 ари шуме и 20 ари стрних усева и успели да ликвидирају пожар и тиме спрече већу материјалну штету. Желео бих да одам признање овим храбрим момцима, а локалним самоуправама на територији Мачванског управног округа да препоручим да следе овај позитиван пример и у складу са могућностима организују на својим териротијама Добровољно ватрогасно друштво, истакао је Иван Спајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa