Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Семинар у Заводу за јавно здравље Шабац

Имунизација против ХПВ вируса важна превенција

Семинар на тему „Значај имунизације против хуманог папилома вируса“ одржан је прошлог четвртка у Заводу за јавно здравље Шабац. Предавачи са Медицинског факултета и Института за јавно здравље „Батут“ говорили су о епидемиолошкој ситуацији, карактеристикама тог обољења и превентивном деловању, а првој едукацији на ову тему присуствовали су здравствени радници из Мачванског и Колубарског округа.

-Драго ми је да је прва превентивна едукација организована у нашем Заводу. Верујемо да ће имати прилике да реше све недоумице у вези са вакцинацијом. Знамо да је Гардасил 9 златни стандард ове вакцине и да је најбезбеднија и надамо се да ће је у што већем броју и дечаци и девојчице од девет до 19 година у свим окрузима примити и заштити се. Ми већ спроводимо имунизацију у нашим домовима здравља- навела је др Драгана Радојичић, начелница Центра за превенцију и контролу болести и помоћница директора Завода за послове јавног здравља.

Вакцина је бесплатна, а трошкове покрива Републички фонд за здравствено осигурање.
-То је најбезбеднија вакцина и штити од болести које се доводе у везу са ХПВ инфекцијом. ХПВ вирус је веома чест у популацији. Скоро свако ко ступи у сексуални контакт долази у контакт са самим вирусом, тако да је врло значајно да је у нашој земљи ова вакцина доступна и да имамо начин да спречимо настанак болести које се доводе у везу са овим вирусом. Имамо добар одзив, грађани су заинтересовани, доводе децу, тако да смо веома задовољни- рекла је др Катарина Боричић са Института за јавно здравље „Батут“.

Проф. др Ана Банко са Медицинског факултета у Београду истакла је да је примарно нагласити да вакцина спречава настанак карцинома.

-Ми смо до сада упознати са многим вакцинама које имају улогу пре свега у превенцији вирусних инфекција, али овде морам да нагласим да и данас причамо о вакцини која, не само да превенира, односно спречава вирусну инфекцију, већ и спречава настанак карцинома. То родитељима и младима који сами доносе одлуку о вакцинацији треба да буде примарна мисао, да ова вакцина постоји дуго и да се даје у више од 100 земаља света. Далекосежно гледано, ово је вакцина против карцинома, односно рака- подвукла је др Банко.

Напоменула је да је превенција у овом случају посебно важна, јер је у питању обољевање од карцинома грлића материце, по коме смо међу првима у Европи, а ово је начин да се спасе животи.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa