Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Спектакл у стварности
ИЗЛОЖБА “ОЧАРАНИ” АНЂЕЛЕ ЂЕРМАНОВИЋ: КАКО ЈЕ ФАНТАЗИЈА АЛАТ ЧОВЕКОВЕ ИМАГИНАЦИЈЕ

Спектакл у стварности

Предмет докторског уметничког пројекта и изложбе “Очарани” јесте приказ друштвеног спектакла у уметничким делима са циљем обликовања и представљања сопствене позиције друштвено ангажоване уметнице
У простору Фондације Конрад Аденауер у Београду, 29. јуна свечано је отворена изложба ликовне уметнице Анђеле Ђермановић, докторанткиње на Факултету ликовних уметности у Београду и стипендисткиње Фондације.

“Очарани” је Анђелина пета самостална изложба у којој кроз бајковите приказе представља елементе друштвеног спектакла, што је и тема њеног докторског рада. Ги Дебор је у својој књизи “Друштво спектакла” овај феномен описао као “само срце нестварности овог друштва” где се “стварност појављује у границама спектакла, а спектакл постаје стварност”.

Са отварања изложбе


Предмет докторског уметничког пројекта и изложбе “Очарани” јесте приказ друштвеног спектакла у уметничким делима са циљем обликовања и представљања сопствене позиције друштвено ангажоване уметнице. Рад се темељи на феноменима друштвеног или прецизније политичког спектакла и утицаја фантазије на његово креирање и перцепцију. Како је уметница објаснила, циљ докторског уметничког рада је отварање нових уметничко-ангажованих пракси који преиспитују границе између реалног и имагинарног у функционисању друштвеног система.

Отварајући изложбу, Норберт Бекман-Диркес, шеф канцеларије Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору, рекао је да су овакви догађаји увек посебна прилика, наочито на местима где се не очекују уметничке изложбе, имајући у виду да је “Конрад Аденауер” немачка политичка фондација.

- У свакодневном животу уметност и политика немају много везе једно са другим и често су само декорација, оценио је Диркес и упутио на супротно становиште, нагласивши важност њихове повезаности и схватања културе као суштинског дела одрживог развоја.

Анђела Ђермановић, Новопазовчанка шабачких корена, завршила је основне и мастер студије на Факултету ликовних уметности у Београду 2017. године у класи ред. проф. Гордана Николића, одсек сликарство. Похађа докторске уметничке студије на истом факултету под менторством др ум. Адама Пантића.



Била је стипендиста Фонда за младе таленте Владе Србије и актуелни је стипендиста немачке Фондације Конрад Аденауер. Учествовала је на више од 50 групних изложби и остварила пет самосталних. Коауторка је документарног филмског серијала Почудиште који је изазвао велико интересовање публике. Учесница је више колонија и радионица.


Отварању изложбе присуствовао је и Станко Благојевић, помоћник министарке културе за међународне односе и европске интеграције. Захваливши се уметници за специјалан догађај који је приредила публици, он је подсетио на велики значај сарадње са Фондацијом Конрад Аденауер.

Публика може, уз претходну најаву, погледати радове до краја новембра. Почудна створења вас очекују.
Г. Јојић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa